8 tipů na bezpečné uložení sezonního oblečení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

8 tipů na bezpečné uložení sezonního oblečení

Udělejte si pořádek
Udělejte si pořádek (Profimedia)

Jaro klepe na dveře a je nejvyšší čas poslat zimní oblečení i boty na odpočinek. Jak na to, abyste své zimní věci zase na podzim vybalili v perfektním stavu?

Ukládejte do tmy

Většina textilu může při dlouhodobém působení světla vyblednout a změnit barvu. Ve vlhkém prostředí zase hrozí plíseň. Proto pečlivě vybírejte, kam sezonní oblečení uložíte. Ideální je tmavé a suché místo.

Opravujte

Má váš oblíbený kousek žmolky, knoflík visí na nitce nebo se párá ve švu? Před uložením všechny vady vyřešte. Pokud něco nezvládnete opravit sami, zkuste švadlenu.

Perte a sušte

Před uložením vše vyperte nebo dejte do čistírny. Skvrny, které zaschnou, půjdou za pár měsíců daleko hůře vyčistit a případný zápach se přesune na další zabalené oblečení. Při praní se řiďte štítky na oblečení a vyprané oblečení ukládejte jen naprosto suché.

Boty vyčistěte

Probírku udělejte i v botníku. Co se vyplatí opravit, odneste k ševci. Před uložením boty vyčistěte, namažte a naimpregnujte. Aby bota držela tvar, můžete do ní vložit kopyto nebo ji vycpat novinami. „Před vložením kopyt či novin můžete ještě použít sprej proti zápachu a bakteriím,“ radí Mária Padová.

Udělejte čistku

Začněte důkladnou prohlídkou i probírkou oblečení. Je zbytečné schovávat věci obnošené, seprané, vytahané nebo děravé. Většinou se nevyplatí si nechávat na další sezonu ani věci, které jste v zimě neměli vůbec na sobě. Nejspíš je neobléknete ani příští rok...

Připravte si krabice a boxy

Oblečení, které chcete uložit, roztřiďte podle druhu a materiálu. Určitě se neobejdete bez krabic s víkem. Zaberou sice více prostoru, ale můžete je dát klidně i do sklepa nebo na půdu. Do krabic patří především pečlivě složené oblečení s obsahem vlny, kterému nejvíc svědčí vodorovná poloha.

Tip: „Nezapomeňte do každého úložného boxu přidat sáček s ochranou proti roztočům. Skvěle funguje levandule či heřmánek, díky kterým bude oblečení chráněno i provoněno,“ radí Mária Padová, módní expertka factcool.cz

Dejte duchny spát

Dejte spát i zimní duchnu. Před uložením ji vyperte nebo nechte vyčistit a dejte do vakuového pytle. Zmenší její objem a ochrání ji před vlhkem

Pytle šetří místo

Vakuové pytle šetří místo, vše se do nich ale uskladnit nedá. Stlačením se můžou poškodit vlákna a může se stát, že už se zmačkaný materiál nepovede vyžehlit. Můžete do nich ale bez obav dát zimní ponožky, pyžama nebo fleecové mikiny či tepláky. 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.