Před 130 lety zemřel Louis Vuitton: Kabelky za majlant | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Před 130 lety zemřel Louis Vuitton: Kabelky za majlant

Louis Vuitton
Louis Vuitton (Foto ara)

Jsou symbolem luxusu, vytříbeného vkusu. Každá žena si přeje alespoň jeden kousek mít ve svém šatníku, přestože někdy stojí víc než nový dům. Zavazadla a další doplňky s nenápadným monogramem LV vedou trvale módní hitparády, přestože od smrti zakladatele značky Luise Vuittona (†70) právě dnes uplyne 130 let.

Utekl před macechou

Jeho příběh je zároveň i příběhem odvahy a neskutečné píle. Vyrůstal v malé vesnici Anchay na francouzském venkově. Jeho tatínek byl farmář, matka mlynářka zemřela, když mu bylo 10 let. Otec se brzy znovu oženil. Vuittonova macecha ovšem chlapce terorizovala natolik, že ve svých 13 letech z domova utekl. Pěšky, bez peněz a symbolicky i bez zavazadel se vydal na 470 km dlouhou cestu do Paříže, aby se z něj za pouhých pár let stal jeden z největších módních průkopníků v historii. Do metropole se Luis Vuitton dostal po dvou a půl letech, kdy si střídavě přivydělával a pokračoval v cestě. Za jeho rozhodnutím začít fušovat do brašnářského řemesla dost pravděpodobně stála právě tato zkušenost. V polovině 19. století se totiž cestovalo převážně vlaky, loděmi a koňskými povozy a tehdejší zavazadla – připomínající spíše truhlice než kufry – byla nejen nevzhledná, ale především neskladná. Vuitton se proto ihned po svém příjezdu nechal zaměstnat u řemeslníka Maréchala, který byl tehdy vyhlášeným výrobcem a opravářem zavazadel.

Lehké a uzavíratelné

V jeho ateliéru se naučil základy práce s různými materiály a netrvalo dlouho a pařížská smetánka nechtěla své kufry vyrábět od nikoho jiného, než od talentovaného mladíka. Kšeft mu dokonce nabídla i samotná císařovna Evženie z Montijo, choť Napoleona III. Rok 1854 pro Vuittona znamenal zlom. Nejenže se oženil, ale také založil vlastní podnik. Ve svém ateliéru v centru Paříže zanedlouho ušil zavazadlo, které odstartovalo novou módní éru. Jeho kufr byl vyroben z lehkého plátna s rovným víkem, vynikal svou skladností a nízkou váhou, stejně jako odolností. Brzy s ním prorazil i na světové trhy. Podnik Louise Vuittona přečkal prusko-francouzskou i obě světové války, a při tom nepřestal přicházet s horkými novinkami. Krátce před svou smrtí v roce 1892 návrhář vynalezl unikátní systém zavírání, jaký u kufrů používáme dodnes. A kouzlo monogramu LV nevyšumělo ani poté, co ateliér převzal Vuittonův syn Georges. Byl to ostatně právě on, kdo světu na začátku 20. století představil ikonické kabelky, které dnes patří k nejčastěji padělaným módním kouskům vůbec.

To »nej« od Vuittona

• Podle magazínu Forbes je Louis Vuitton nejhodnotnější módní značkou současnosti. Cena loga LV se odhaduje v přepočtu na 607 miliard korun.

• Nejdražší kabelka této značky se prodává v přepočtu za 3 miliony korun. Jde o extravagantní model Louis Vuitton Urban Satchel, ideální pro ochranáře přírody. Je totiž vyrobený z odpadků – cigaretových krabiček, plastových lahví, papíru či náplastí.

• Nejprodávanější (a zároveň i nejdéle vyráběná) nese název Speedy. Na trh vtrhla v roce 1931 a dnes se prodává v přepočtu za 33,5 tisíce korun. Hrdě ji nosila mj. i herečka Audrey Hepburnová.

• S největšími hvězdami ostatně firma spolupracuje po celou dobu své existence. Kampaně pro Vuittona fotila třeba topmodelka Gisele Bündchenová, Jennifer Lopezová nebo manželé Beckhamovi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.