Herecká esa i sportovci ve stylu: Chlapi, umíte nosit růžovou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Herecká esa i sportovci ve stylu: Chlapi, umíte nosit růžovou?

Redford jako Velký Gatsby.
Redford jako Velký Gatsby. (Foto Profimedia)

Svět je fádní, šedivý a smutný, vraťme se k růžové, řekli si zřejmě chlapi z vyšší společnosti a vyrazili. Nejlépe placený herec současnosti Dwayne »The Rock« Johnson (50) vytáhl na premiéru svého nového filmu Black Adam v Londýně saténový smoking v barvách fuchsie. Měl větší úspěch než samotný biják…

Nikoho to nepohoršuje, růžová a její odstíny je barvou moderní, osvěžující. Aby kolegu podpořil, vzal Pierce Brosnan (69) oblékl oblek v tónu cyklámen. Pohoda! Bývalý Bond už nemusí být tak konzervativní, vyšel spíš ve stylu Mamma Mia. Ovšem i poslední agent 007 Daniel Craig (54) ladil před časem sako do purpuru. Ještě před sto lety byla růžová běžnou pánskou barvou, až poslední dekády ji uvrhly do klatby holčičích nebo gay barev.

Jako Velký Gatsby

Například legenda amerického westernu John Wayne běžně pod koženou vestou měl růžové triko. A třeba rapper Kanye West tvrdí: „Růžová je přece mnohem lepší, než třeba modrá. Každý si vás všimne dřív. A máte respekt. Už jen protože jste se tak oblékli.“ Růžovou už nosil Velký Gatsby, zejména filmoví hrdinové Robert Redford a Leonardo di Caprio. Růžová v téhle románové době (ve 20. a 30. letech) byla spíš barvou šviháků, podnikavců a grázlíků.

Válečníci, dělníci

„Jako příbuzná rudé byla považována za válečnickou a maskulinní barvu, s konotacemi dělnické třídy,“ napsal The Telegraph v článku pod názvem Jste dost chlapi na růžovou? Také uváděl, že až později barvu převzali pro elegantní pracovní oděvy někteří Newyorčané z vyšších tříd. Růžová dříve rozhodně nebyla symbolem zženštilosti. Dějiny jejího vnímání společností jsou výmluvným dokladem o tom, jak proměnlivé jsou kulturní stereotypy.

Cyklisté v Itálii mají jasno!

Růžová je také psychologickou zbraní, třeba vedoucí závodník celkového pořadí cyklistického Giro d’Italia nosí růžový trikot (maglia rosa). Na ostatní závodníky to funguje jako rudá na býka. Fotbaloví brankáři také někdy volí růžovou. Výrazná barva znejistí útočníky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.