Polévka s medvědím česnekem

POTŘEBUJETE: 2 menší mrkve 1 střední petržel ¼ celeru 1 cibuli 2 lžíce másla 1 lžíci hladké mouky 1 l masového nebo zeleninového vývaru 250 ml smetany ke šlehání sůl mletý pepř 2 hrsti lístků medvědího česneku
Kořenovou zeleninu očistíme a oloupeme. Mrkev a petržel nakrájíme na drobná kolečka, celer na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Na pánvi rozpustíme máslo a krátce na něm orestujeme cibuli společně s nakrájenou zeleninou. Zaprášíme moukou. Pak vše přendáme do vyššího hrnce a zalijeme vývarem. Promícháme a přilijeme smetanu. Osolíme, opepříme a asi 20 minut povaříme. Zmírníme plamen, aby se už polévka nevařila, a vsypeme do ní nadrobno nasekané lístky medvědího česneku. Po chvilce (asi 5 minut) sporák vypneme, polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.
Tip Pavola Pikuláka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích: „Do polévky můžeme přidat podle chuti drobné houby naložené v octě anebo takzvané zastřené vejce. To si připravíme tak, že do vařící osolené a octem ochucené vody vložíme naběračku, do které jsme předtím vyklepli jedno vejce. Vaříme 3 až 4 minuty a pak hned podáváme.“
Více receptů v tištěném APŽ číslo 33.