Polévky: Kyselice

POTŘEBUJETE: 400 g uzené křížové kosti 300 g kysaného zelí 250 ml smetany 50 g hladké mouky 2 větší brambory 1 cibuli česnek olej nebo sádlo, celý pepř nové koření 1 bobkový list majoránku sůl
Uzenou kost zalijeme studenou vodou, přidáme koření a vaříme tak dlouho, dokud maso nezačne odpadávat od kosti. Scedíme kost a koření, přidáme pokrájené a dle kyselosti propláchnuté zelí a oloupané a na kostičky pokrájené brambory. Smetanu rozmixujeme s hladkou moukou, vlijeme do polévky a 10 minut povaříme. Mezitím obereme maso od kosti a nakrájíme jej nadrobno. Na tuku na pánvi osmažíme nakrájenou cibuli a maso, přidáme do kyselice a 10 minut povaříme. Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 33.