Letní zelenina: Rizoto s cherry rajčaty a zázvorem

POTŘEBUJETE: 240 g cherry rajčat 8 lžic extra panenského olivového oleje 50 g zázvoru 1 citron sůl mletý pepř 1 lžíci moučkového cukru 1200 ml vody 3 stroužky česneku 300 g rýže arborio 120 ml růžového vína chilli vločky 60 g parmazánu 1 lžíci citronové kůry tymián
Rajčátka nařízneme křížem na slupce, dáme je do mísy, přelijeme horkou vodou a necháme 1 minutu stát. Pak je oloupeme, rozpůlíme, vybereme z nich semínka a dáme je do cedníku. Mírně je osolíme a necháme vykapat. Vykapanou rajčatovou vodu uchováme. V pánvi rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje. Zázvor oloupeme a nakrájíme najemno. Polovinu zázvoru dáme do pánve s půlkami rajčátek a kouskem oloupané citronové kůry. Osolíme, opepříme, posypeme moučkovým cukrem a opékáme, až rajčátka lehce ztmavnou. Neměla by být rozmačkaná. Rajčátka se zázvorem vyjmeme z pánve a uchováme teplá. Šťávu v pánvi zředíme zhruba 400 ml vody a přelijeme ji do hrnce. Přidáme rajčatovou vodu, dalších 800 ml vody a velký kousek oloupané citronové kůry bez bílé slupky. Zahřejeme a udržujeme teplé. V pánvi s těžkým dnem rozehřejeme na mírném ohni 3 až 4 lžíce olivového oleje. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Vsypeme ho i se zbylým zázvorem do pánve a opékáme, až začnou zlátnout. Přidáme rýži a mícháme asi 2 minuty, až se zrnka obalí tukem. Podlijeme ji vínem a mícháme, dokud se alkohol neodpaří. Do rýže přidáme naběračku rajčatového vývaru a mícháme, dokud se nevstřebá. Pak přilijeme další naběračku a postup opakujeme, dokud není rýže měkká s pevným jádrem. Zhruba po 10 minutách vaření rizoto ochutíme solí a chilli vločkami. Po dalších 10 minutách, pánev odstavíme a do rýže vmícháme nastrouhaný parmazán. Podle potřeby osolíme a opepříme, přiklopíme a necháme 2 minuty odpočívat. Před podáváním dozdobíme půlkami cherry rajčátek, trochou olivového oleje, tymiánem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 32.