Petržel, mocný poklad z českých zahrádek: Vitamíny z podzemí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 10. prosince 2025

Svátek slaví Julie, zítra Dana

Petržel, mocný poklad z českých zahrádek: Vitamíny z podzemí

petržel
petržel (iStock)

Když se řekne kořenová zelenina, většina z nás si představí mrkev nebo celer. Ale věděli jste, že jeden z největších vitaminových šampionů se skrývá v nenápadném bílém kořenu? Ten petrželový je doslova napěchovaný živinami, které mohou zásadně zlepšit zdraví.

Proč ho jíst?

Krémová dužina petržele je bohatým zdrojem vitaminu C, který je nezbytný pro imunitu a správnou funkci cév. Jen 100 gramů kořene pokryje velkou část doporučené denní dávky tohoto vitaminu. Je také skvělým zdrojem vitaminu K, který hraje klíčovou roli v procesech srážení krve a udržování pevných kostí.

  • Kromě vitaminů je nabitý minerály. Obsahuje draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak, a hořčík, důležitý pro správnou funkci svalů a nervů.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny zase podporuje zdravé trávení a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi.
  • Petrželový kořen je cenným zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před poškozením buněk a stárnutím.

5 tipů na zpracování

1. Pečená kořenová zelenina. Nakrájejte petrželový kořen na hranolky nebo kostky, smíchejte s olivovým olejem, solí a bylinkami, jako je tymián nebo rozmarýn. Pečte v troubě do zlatova.

2. Hustá krémová polévka. Uvařte petrželový kořen s bramborami, cibulí a česnekem ve vývaru. Rozmixujte dohladka a přidejte trochu smetany nebo kokosového mléka pro jemnou chuť.

3. Pyré místo brambor. Uvařený petrželový kořen rozmixujte s trochou másla a mléka. Můžete ho kombinovat i s bramborami nebo celerem, čímž získáte originální a zdravější přílohu.

4. Syrový do salátu. Nastrouhaný syrový petrželový kořen dodá salátům příjemnou lehce nasládlou a křupavou chuť. Skvěle se hodí k mrkvi, jablku nebo zelí.

5. Součást omáček a gulášů. Přidejte nakrájený petrželový kořen do guláše, omáček nebo dušených mas. Zlepšíte chuť a zároveň je obohatíte o cenné živiny.

Tip Aha! Zdravější chipsy

Milujete chipsy a po každém lupínku máte výčitky svědomí? Tak zkuste domácí zdravější z petržele! Nakrájejte kořen na velmi tenké plátky, zakápněte olejem a solí a pečte v troubě do křupava. Je to skvělá a zdravá alternativa klasických bramborových lupínků.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry