Letní zelenina: Kynuté pizza šneky se slaninou

POTŘEBUJETE: 200 g hladké mouky 120 ml plnotučného mléka 40 g másla 10 g droždí ½ lžičky soli
NA NÁPLŇ: 1 červenou cibuli 2 stroužky česneku 1 červenou kapii 150 g slaniny 200 g rajského protlaku 100 g rajčat 1 lžíci sušeného oregana sůl mletý pepř 200 g mozzarelly
NA DOKONČENÍ: 1 vejce 20 g parmazánu tymián
Nejprve vypracujeme kynuté těsto. Do větší misky prosejeme mouku. Doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko a nadrolíme droždí. Okraj mouky posypeme solí, přidáme máslo a vše promícháme. Směs vysypeme na pracovní plochu a vypracujeme z ní hladké kompaktní těsto. Těsto vložíme zpět do misky, přikryjeme ho a necháme hodinu kynout. Než těsto vykyne, připravíme náplň. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. V pánvi na troše rozpáleného oleje cibuli orestujeme. Přidáme prolisované stroužky česneku, nadrobno nakrájenou kapii a slaninu a vše chvíli restujeme. Když je paprika měkká a slanina zlatavá, přilijeme protlak, přidáme nakrájená rajčata, oregano, sůl a pepř. Vše promícháme a 10 minut vaříme. Poté směs sundáme z plotny a necháme ji zcela vychladnout. Mozzarellu nastrouháme nahrubo. Vykynuté těsto vyválíme do tvaru většího obdélníku o velmi malé tloušťce. Těsto potřeme připravenou směsí, posypeme sýrem a pak ho po kratší straně srolujeme. Plech vyložíme pečicím papírem. Srolované těsto nití naporcujeme na 2 cm silná kolečka. Ta naskládáme na plech a necháme je 15 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykynuté šneky potřeme rozkvedlaným vejcem a poté pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 minut. Ještě horké šneky poprášíme parmezánem a posypeme lístky tymiánu. Poté můžeme podávat.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 32.