Letní zelenina: Adžika

POTŘEBUJETE: 10 g koriandrových semínek 2 – 3 stroužky česneku 200 g červených paprik 100 g čerstvých chilli papriček 80 g rajčatového protlaku 10 g čerstvě vymačkané citronové šťávy 10 g cukru 5 g soli 5 g sladké mleté papriky 5 g pálivé mleté papriky
Koriandrová semínka nasucho opražíme na pánvi (cca 2 minuty, dokud nezačnou vonět), poté je rozdrtíme v hmoždíři nebo rozemeleme v mlýnku na koření. Do výkonného mixéru vložíme česnek, červené papriky a chilli papričky (oboje nakrájené na menší kousky a bez semínek) a rozmixujeme najemno. Přidáme rajčatový protlak, citronovou šťávu, cukr, sůl, sladkou a pálivou papriku a znovu důkladně rozmixujeme, dokud nezískáme hladkou pastu. Směs přelijeme do menšího hrnce a za občasného míchání vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Necháme jemně probublávat. Ještě horkou adžiku nalijeme do čisté, horké, vyvařené sklenice, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Tip značky Thermomix: Adžika je výborná jako dip k zelenině a pečivu, omáčka k masu, náhrada kečupu nebo základ do marinád. V lednici vydrží 2–3 týdny, případně ji můžeme sterilizovat pro delší trvanlivost.