Letní zelenina: Okurková polévka s krevetovým špízem

POTRĚBUJETE: NA ŠPÍZY: 40 g olivového oleje 1 lžíce citronové šťávy ½ lžičky jemné soli 24 velkých syrových krevet (oloupaných a očištěných) 1 citron
NA POLÉVKU: 80 g cibule 2 stroužky česneku 500 g salátových okurek 500 ml vody ½ kostky bujónu ¼ lžičky mletého černého pepře 200 ml mléka 40 g hladké mouky 1 lžíci citronové šťávy 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
V misce smícháme olej, citronovou šťávu a sůl. Do směsi vložíme krevety, promícháme a necháme marinovat 10 minut. Poté na špejle střídavě napichujeme krevety a s citronem nakrájeným na čtvrtkolečka. Špízy pečeme na pánvi nebo grilu asi 2 – 3 minuty z každé strany, dokud nebudou krevety růžové a propečené. Odložíme je stranou. V hrnci na troše oleje orestujeme dozlatova cibuli a česnek nakrájené najemno. Přidáme okurky naporcované na kostičky (i se slupkou) a opékáme 5 – 6 minut, až pustí vodu a změknou. Přilijeme vodu, přidáme bujón, pepř a případně zbylou marinádu z krevet. Vaříme 10 minut. V misce rozmícháme mouku s mlékem a citronovou šťávou. Přilijeme do polévky a za stálého míchání vaříme 2 – 3 minuty, dokud nezhoustne. Odstavíme z plotny, přidáme nasekaný kopr a vše rozmixujte dohladka. Podle chuti dosílíme, rozdělíme do misek, přidáme špízy a podáváme.
Tip značky Thermomix: Pokud chcete polévku krémovější, dejte místo části mléka smetanu. Pro vegetariánskou variantu můžete místo krevet použít kostky tofu nebo fety.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 32.