Letní zelenina: Okurkové lodičky s bulgurem a dýňové rizoto

POTŘEBUJETE:
NA LODIČKY: olivový olej 120 g cibule 120 g bulguru 270 ml vody ½ kostky zeleninového bujónu ¼ lžičky soli ¼ lžičky černého pepře ¼ lžičky kari 70 g čerstvého sýru (např. Lučina, žervé nebo ricotta) 700 g salátových okurek (2 ks cca 30 cm)
NA RIZOTO: 120 g cibule 10 g oleje 250 g parboiled rýže 400 g sterilovaných drcených rajčat 500 ml vody 1 ½ lžičky soli ½ lžičky mletého černého pepře ¼ – ½ lžičky pálivé papriky 2 špetky mletého římského kmínu 400 g dýně hokkaidó
Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli do sklovata. Přidáme bulgur, krátce orestujeme, zalijeme vodou, přidáme bujón, sůl, pepř a kari. Přivedeme k varu, poté přikryjeme a vaříme na mírném ohni cca 12 – 15 minut, dokud se voda nevsákne. Odstavíme z plotny a vmícháme čerstvý sýr. Omyté a osušené okurky podélně rozkrojíme, vydlabeme z nich jadérka a ještě je příčně přepůlíme, aby vzniklo osm lodiček. Jemně je osolíme. Hotovou bulgurouvou směsí naplníme lodičky a odložíme je stranou. V hlubší pánvi nebo kastrolu zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli na oleji. Přisypeme rýži, krátce orestujeme, přilijeme rajčata a vodu. Přidáme také sůl, pepř, papriku a římský kmín. Vaříme na mírném plameni cca 20 minut, občas promícháme. Mezitím na páře nebo v troubě uvaříme dýni nakrájenou na menší kousky doměkka a poté ji vmícháme do rizota.
Tip značky Thermomix: Lodičky výborně chutnají i zapečené, stačí je dát na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 32.