Letní zelenina: Okurkové Pickels

POTŘEBUJETE: 4 lžičky hořčičných semínek 2 stroužky česneku 2 lžičky kuliček černého pepře ½ – 1 lžičku chilli vloček 2 snítky čerstvých bylinek (kopr, tymián, rozmarýn) 3 – 4 malé salátové okurky (cca 125 g/kus), bez stopek 230 ml vody 230 ml jablečného octa 3 lžičky soli 1 ½ lžíce cukru
Nejdříve si připravím dvě zavařovací sklenice, které důkladně umyjeme saponátem, vypaříme přelitím horkou vodou a poté necháme oschnout na čisté utěrce nebo mřížce. Do každé sklenice vložíme vždy 2 lžičky hořčičných semínek, 1 celý oloupaný stroužek česneku, 1 kuličku pepře, polovinu chilli vloček a snítku bylinky. Omyté okurky nakrájíme na tenká kolečka (cca 2 – 3 mm silná) a rovnoměrně je rozdělíme do sklenic, ponecháme cca 1,5 cm volný prostor pod víčkem. V kastrůlku přivedeme k varu vodu, ocet, sůl a cukr. Vaříme cca 6 minut a poté nechte asi 5 minut lehce zchladnout. Teplý nálev nalijeme do sklenic tak, aby byly okurky zcela ponořené (pokud je potřeba, přidáme ještě trochu vody). Sklenice uzavřeme víčky a necháme je vychladnout při pokojové teplotě. Poté uložíme do lednice a před podáváním necháme odležet alespoň 48 hodiny (v lednici vydrží až 1 měsíc).
Tip značky Thermomix: Pickles jsou skvělé jako příloha k burgerům, sýrům nebo do sendvičů. Pokud máte rádi ostřejší chuť, přidejte více česneku nebo použijte sušené chilli celé.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 32.