Letní zelenina: Papriková polévka s bazalkovou pěnou

POTŘEBUJETE: 30 g oleje 60 g cibule 1 stroužek česneku 140 g červené papriky 140 g žluté papriky 200 ml vody 1 vrchovatou lžičku zeleninového bujónu 100 ml smetany ke šlehání ½ lžičky soli ¼ lžičky mletého černého pepře 1 špetku cukru ½ lžičky sladké červené papriky
Na bazalkovou pěnu: 150 ml plnotučného mléka 10 snítek čerstvé bazalky + pár lístků na ozdobu
V hrnci rozehřejeme olej a na středním plameni orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek (cca 2–3 minuty, dozlatova). Přidáme očištěné papriky naporcované na menší kousky a opékáme dalších 5 minut. Přilijeme vodu, dále přidáme bujón, smetanu, sůl, pepř, cukr a mletou papriku. Přivedeme k varu, zakryjeme a vaříme na mírném plameni 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Polévku stáhneme z ohně a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Dle chuti ji můžeme ještě přisolit a opepřit, udržujeme ji teplou. V malém kastrůlku přivedeme mléko s lístky bazalky těsně pod bod varu. Odstavíme, necháme pár minut louhovat a přecedíme přes jemné sítko. Poté přelijeme zpět do nádoby a pomocí malého šlehače nebo napěňovače mléka vyšleháme na pěnu. Polévku nalijeme do sklenic nebo hlubokých misek, navrch dáme vrstvu bazalkové pěny, ozdobíme čerstvými lístky bazalky a ihned podáváme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 32.