Letní zelenina: Nadívané papriky po sicilsku

POTŘEBUJETE: 4 žluté papriky 6 rajčat
NA NÁPLŇ: 100 ml olivového oleje 70 g cibule 3 stroužky česneku 4 lžíce strouhanky 1 čerstvou chilli paprička 12 loupaných mandlí 3 lžíce rozinek 500 g mletého hovězího masa 1 lžičku soli 1 lžičku mletého černého pepře 1 svazek petrželky 2 svazky bazalky 12 černých oliv 1 vejce
Papriky omyjeme, odřízneme z nich vršky a odstraníme jádřince. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, rozkrojíme, vydlabeme z nich semínka a nakrájíme na čtvrtiny. Na pánvi rozehřejeme většinu olivového oleje. Přidáme cibuli a česnek nasekaná najemno a restujeme dozlatova. Přisypeme strouhanku, krátce společně orestujeme. Poté přisypeme jemně nasekanou chilli papričku (bez semínek), nahrubo nasekané mandle a rozinky (předem namočení ve vodě a okapané) a restujeme další 2 – 3 minuty. Do mísy vložíme mleté maso, osolíme, opepříme. Přidáme nasekanou petržel a bazalku, vypeckované a nakrájené olivy, vejce a orestovanou směs z pánve. Důkladně promícháme rukou nebo lžící, aby se vše spojilo. Papriky naplníme masovou směsí, vložíme je do vymazané zapékací mísy, mezery mezi nimi vyplníme připravenými rajčaty a pokapeme zbytkem olivového oleje. Mísu zakryjeme alobalem a pečeme 45 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Poté odkryjeme a dopékáme cca 15 minut, dokud není maso upečené a povrch zlatavý.
Tip značky Thermomix: Podáváme s čerstvým bílým chlebem nebo lehkým zeleninovým salátem. Pro vegetariánskou verzi lze použít místo masa například směs kuskusu, nastrouhané cukety, sýru feta.
Více recptů v tištěném APŽ číslo 32.