Před 50 lety zemřela slavná módní návrhářka Hana Podolská (†92) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Před 50 lety zemřela slavná módní návrhářka Hana Podolská (†92)

Hana Podolská měla úspěch, ale také krutý osud.
Hana Podolská měla úspěch, ale také krutý osud. (Foto Aha! – Robert Klejch, ara)

První dáma prvorepublikové módy a ikona tehdejší nejvyšší společnosti. Hana Podolská (†92), jíž se přezdívalo česká Coco Chanel, oblékala herecké hvězdy či manželku prezidenta. Úspěch ale vystřídal krutý osud.

Ačkoliv se Podolská, tehdy ještě pod jménem Johanna Vošahlíková, narodila 16. května 1880 do dobře situované rodiny, kvůli brzké smrti otce zůstala domácnost takřka bez prostředků. Rozhodla se proto vylepšit rodinný rozpočet šitím. Dámskou krejčovou se vyučila u jisté Anežky Fišerové v pražské Celetné ulici.

Modelový dům

Hana brzy projevila ohromný talent a v roce 1905 si otevřela vlastní dílnu, která sídlila v domě U Pěti králů v pražských Nuslích. Díky bohatému manželovi Viktoru Podolskému se mohla přestěhovat do větších prostor, a o šest let později dokonce žila v luxusním bytě v paláci Lucerna na Václavském náměstí, kde otevřela legendární salon Modelový dům Hany Podolské.

Vydávala časopis

V něm pořádala módní přehlídky, měla vlastní kožešnictví i kloboučnickou dílnu, desítky švadlen a vydávala i časopis. Za obrovským úspěchem jejích modelů stály vysoká kvalita krejčovské práce, luxusní látky i nejnovější trendy. 

Šaty pro Mandlovou

Česká Coco Chanel oblékala hvězdy filmového plátna. Její modely nosily Adina Mandlová, Hana Vítová, Nataša Gollová nebo Olga Scheinpflugová, ale i automobilová závodnice Eliška Junková nebo manželka prezidenta Edvarda Beneše Hana. Podolská šila i kostýmy pro filmy Kristián, Maskovaná milenka či Katakomby.

Salon vzali komunisté

Po převratu v roce 1948 byl salon komunisty znárodněn a přejmenován na Oděvní službu. Jen díky přímluvě Marty (†54), manželky Klementa Gottwalda (†56), tam mohla pracovat alespoň jako prodavačka. Ale pouze do roku 1954, kdy dostala výpověď. Pak už to s ní šlo jen z kopce a v únoru 1972 zemřela zcela opuštěná. Všechen zbylý majetek odkázala pečovatelce, která se o ni starala.



Přečtěte si
mbmb
15. 2. 2022 • 15:36

Brutální komunisté, v 48 roce kradli a to jim zůstalo pořád V 68 stará garda prosila Brežněva ať se udrží u koryt a pak v 89 zahodili rudé knihy a pokračovali v odkazu jejich fagani. A to máme nyní moc dobre. Ukázali naprostou neschopnost v pandemii. Vlastně vždy lezli do zadku ,nyní EU ,Brežněvovi a císaři panu. Taková krásná zem i lidé a díky těmto zaprodancum není již co ukrast

ladyhelmet
15. 2. 2022 • 13:59

Adina Mandlova povedala, ze cenu za Kristiana mala dostat pani Podolska, pretoze ju tak skvele do toho filmu ohakla. No a samozrejme komunisti museli znicit vsetko dobre. Komunista vedel len cudzim brat, nikdy nic svetoborne sam nevymyslel.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.