Ludmila Koláčková Zusková (35): Sbírá a nosí šaty staré i 100 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ludmila Koláčková Zusková (35): Sbírá a nosí šaty staré i 100 let!

﷯Procházka ve znamení﷯ elegance a gentlemanství.
﷯Procházka ve znamení﷯ elegance a gentlemanství. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, zámek Šluknov)

Klasická elegance! Šaty z 20. a 30. let minulého století uměly podtrhnout ženskost jejich nositelek i gentlemanství protějšků. A právě tím učarovaly Ludmile Koláčkové Zuskové (35) z Kamenných Žehrovic, která svůj život zasvětila vkusu první republiky. Její sbírka je nyní k vidění na šluknovském zámku.

Bylo jí 15 let, když na sebe oblékla své první prvorepublikové šaty. Modré s bílými puntíky Ludmilu Zuskovou na první pohled uchvátily. „Zalíbilo se mi to a začala jsem ty šaty sbírat,“ zavzpomínala majitelka sbírky více než stovky šatů z první poloviny minulého století.

Nosí je i rodina

Během roků přibyly nejen elegantní oděvy, rukavičky, deštníky a další předměty, ale také pánská saka, kalhoty či smokingy. Do své vášně proto zasvětila i rodinu, se kterou vyráží například na výlety v duchu doby T. G. Masaryka. „Když jedeme třeba vlakem, lidé se s námi dají do řeči, protože je zaujme náš outfit. Už jsme si na to zvykli,“ přiblížila Ludmila.

Občas je sundá

Jak Ludmila sama přiznává, elegantní šaty by ze sebe nejraději vůbec nesundavala, v běžném životě to ale občas jinak nejde. „Například když jdu do práce nebo nakupit, tak se samozřejmě oblékám jako jiné ženy,“ poznamenala prodavačka textilní metráže.

Žiju v první republice

Kde: šluknovský zámek

Kdy: každý den od 9 do 12 a od 12.30 do 17 hodin, do 26. 6. 2022.

Za kolik: 50 Kč, dítě 30 Kč.

Šaty s příběhem

Nejoblíbenější kousek ze sbírky jsou původně svatební krémové šaty z tehdy velmi vyhlášeného salonu Hany Podolské, kde šily osobnosti tehdejší doby. „Mají svůj příběh. Jejich majitelka, od které jsem je dostala, si po svatbě nechala upravit kostým pro běžné nošení,“ řekla Ludmila.

Darem i z bazaru

Svoji sbírku shromáždila v průběhu dvaceti let. Některé šaty koupila v bazaru nebo na internetových aukcích, jiné si dokonce sama ušila. „Když šaty vystavuji, přinesou mi lidé různé oblečení například po prababičkách, protože je jim líto, aby to skončilo v kontejneru,“ doplnila sběratelka.



Přečtěte si
-bello-
14. 6. 2022 • 22:14

Fakt nevím co mají ty šaty za " příběh"
Přešít šaty svatební na normální nošení to není žádný příběh.
To by měla paní Koláčková vědět.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.