Bohumil Biňovec z Kamenice nad Lipou: Betlém spustím na sv. Martina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bohumil Biňovec z Kamenice nad Lipou: Betlém spustím na sv. Martina

Řezníka žene prase z chlívku.
Řezníka žene prase z chlívku. (Foto ČTK/L. Pavlíček)

První svíčku na adventním věnci zapálíme sice až za tři týdny, řezbář Bohumil Biňovec z Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku ale letos poruší zažitou tradici a betlém zpřístupní už na svatého Martina.

„Když už to dá tolik práce, chceme si to vychutnat my a dát příležitost k prohlídce i lidem,“ vysvětlil. Vyřezávaný skvost zabírá plochu 15 m² a tvoří řadu výjevů, velká část z nich je pohyblivá. Postavit základ betlému, nainstalovat pod něj mechaniku a rozmístit jednotlivé postavy letos Biňovcovi trvalo 22 dní.

Malovanými postavičkami vyřezanými z lipového dřeva pohybují motorky stěračů z aut. Během roku přibylo 37 figur. Novinkou je sklárna nebo vinohrad. Bohumila Biňovce motivuje, když se diváci, nejen děti, u jeho scén baví. Nechybí tak prase, které v rozporu s očekáváním nahání svého řezníka. Scénu chce Biňovec časem obohatit také o hospodu, kopii kláštera ve Vyšším Brodě, což je Biňovcovo rodné město, a o zámek Kamenice nad Lipou.

Vyřezaný úspěch

Velký ohlas sklidil už jeho předchozí betlém vystavený před lety na zámku v Kamenici nad Lipou. Později použilo město jeho fotografii jako motiv novoročního přání, které se dostalo i ke Správě Pražského hradu. Následně ho oslovili zástupci katedrály svatého Víta, aby svůj betlém vystavil v kapli Božího hrobu. Bylo to o Vánocích 2016. Nyní se Biňovec chystá prezentovat svoji tvorbu v Německu.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.