Na betlému z perníku se vyřádilo 30 rodin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Na betlému z perníku se vyřádilo 30 rodin

Základ scény tvoří mechem pokrytá plocha s kameny, šiškami i jehličnatými větvemi.
Základ scény tvoří mechem pokrytá plocha s kameny, šiškami i jehličnatými větvemi. (Aha! Luboš Pavlíček)

Skořice, hřebíček, kardamom, badyán, zázvor, muškátový oříšek a špetka pepře... Horní Cerekev na Pelhřimovsku provoněla vůně perníkového koření. 30 rodin tu upeklo a pak společně sestavilo betlém z »peprníku«. 

V obřadní síni městského úřadu ho instalovala učitelka místní základní školy Lenka Procházková. „Nejde o můj nápad. Na Facebooku farnosti Uhříněves jsem loni viděla výzvu Pojďme si upéct společný betlém. Bylo to v období adventu, říkala jsem si, že je to hezký nápad, letos už to v Cerekvi nestihneme, tak to zkusíme za rok,“ popsala. Nechala na lidech, jakou část betlému do společné scény přinesou, jediným limitem byla velikost mezi 10 a 20 cm, aby bylo možné postavy, domy či stromy kombinovat. Nakonec se jich sešlo na 300 kusů.

Těsto na postavy

Každá z rodin měla svůj osvědčený recept. Tady je jeden z nich.

POTŘEBUJETE: 560 g hladké mouky, 300 g cukru moučky, 3 lžíce medu, 2 vejce, 2 lžíce perníkového koření, 2 lžíce rumu, 50 g másla, lžíci kakaa, 1,5 lžičky jedlé sody.

POSTUP: Zpracujte těsto, nechte alespoň tři dny odležet v lednici, pak vyválejte na cca 4 mm vysokou placku a vykrajujte podle šablony postavy. Pečte při cca 180 °C 15 až 20 minut. Po vytažení z trouby potřete rozšlehaným bílkem, budou se lesknout. Zdobte je polevou z bílku a moučkového cukru.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.