Vojtěch Kubašta ohromil svět: Jeho betlémy zná každý | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vojtěch Kubašta ohromil svět: Jeho betlémy zná každý

Vojtěch Kubašta získal světové uznání svými prostorovými „rozkládacími“ knížkami
Vojtěch Kubašta získal světové uznání svými prostorovými „rozkládacími“ knížkami (Josef Kropáček, Stanislav Fajkus)

Byl světově uznávaným průkopníkem prostorových knih. Za totality se jeho díla exportovala v milionových nákladech do ciziny, v Československu ale byla spíš podpultovým zbožím. Vězte, že betlémy Vojtěcha Kubašty měl snad každý.

Jméno geniálního ilustrátora zná dnes už málokdo, přestože jeho betlémy stále rozkládají u vánočního stromku lidé po celém světě. Za svůj život vytvořil kromě velkého množství rozkládacích papírových betlémů také osm vystřihovacích. Tím nejvzácnějším je asi kousek z roku 1926, který namaloval jako dvanáctiletý chlapec. Kdo se chce pokochat, vzpomenout si na dětství, může vyrazit do Blatné. Tam jsou jeho betlémy i pohádkové knížky, které lze pouhým otevřením rozložit do trojrozměrné podoby a posunováním rozpohybovat, k vidění na výstavě v místním muzeu. „Více než stovka ilustrací, knih, betlémů a prostorových pohlednic pochází ze soukromé sbírky. I když Kubaštovo jméno mnohým paradoxně nic neříká, při pohledu na jeho práce se lidé okamžitě vrátí zpět do dětství. Zjistí, že ho vlastně dobře znají,“ uvedla pracovnice muzea Pavlína Eisenhamerová. Výstava, která vznikla ve spolupráci s letohrádkem Mitrovských, zachycuje celou autorovu tvorbu. Potrvá do 28. ledna.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.