Umělecký unikát v Hradci Králové: Pohyblivý keramický betlém... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Umělecký unikát v Hradci Králové: Pohyblivý keramický betlém...

Umělecký unikát v Hradci Králové: Betlém má na délku 2,6 metrů, vysoký je dva metry a na šířku má zhruba metr.
Umělecký unikát v Hradci Králové: Betlém má na délku 2,6 metrů, vysoký je dva metry a na šířku má zhruba metr.  (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Opravdový skvost je k vidění v Hradci Králové. Jde o ve světě zcela unikátní pohyblivý keramický betlém od Františka Juračky.

Už téměř čtvrt století má betlém své stálé místo na hradecké faře Církve československé husitské. Přesto o něm neví ani řada obyvatel krajské metropole. Vidělo ho zatím jen pár stovek lidí.

Vznikal pět let

Betlém je přes dva a půl metrů dlouhý a dva metry vysoký. Vytvořený je z hmoty Pyrostat a má 220 figurkek zdobených bílou glazurou, kobaltovou modří a dvanáctikarátovým zlatem. Postavičky se dávají do pohybu za zvuku deseti starých českých koled. „Trvá to osm minut. Figurky se začnou hýbat nejprve postupně jednotlivě a na závěr se rozpohybují všechny,“ popisuje pracovnice fary Taťána Valentová dílo, které vznikalo pět let.

Čůrající chlapeček

V betlémě jsou k vidění nejen známé biblické výjevy jako jesličky či Tři králové. Zajímavostí je figurka čůrajícího chlapečka, odkazující na bronzovou sošku chlapečka, čůrajícího do fontány v centru belgické metropole.

Tvořil keramiku, malby i hračky

Autor unikátního betlému František Juračka je bohužel už dva roky po smrti. Skonal v 65 letech po krátké nemoci. Až do konce života tvořil v Holicích ve východních Čechách. Kromě keramiky ho zaujala i grafika, malba, kresba a věnoval se také knižní ilustraci či výrobě dřevěných hraček. Jeho tvorba byla vystavována nejen u nás, ale i v USA, Japonsku, Belgii a dalších státech.

Víte, že...

...na betlém se můžete přijít podívat v době úředních hodin farního úřadu Církve československé husitské, nebo si prohlídku v ceně 20 korun pro dospělého a 10 korun za dítě předem domluvit?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.