Výstava v Betlémské kapli v Praze letos slaví 40. výročí: Vánoce svaté i prostopášné | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Výstava v Betlémské kapli v Praze letos slaví 40. výročí: Vánoce svaté i prostopášné

Prostopášné detaily.  Některé betlémy jsou pro někoho vskutku odvážné. V podorlickém betlému od Jarmily Haldové Marie kojí Ježíška.
Prostopášné detaily. Některé betlémy jsou pro někoho vskutku odvážné. V podorlickém betlému od Jarmily Haldové Marie kojí Ježíška. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Nesem vám noviny, z betlémské krajiny... Zvonky cinkají, koledy hrají, purpura a medovina voní. V podzemí Betlémské kaple v Praze se koná jubilejní 40. ročník vánoční výstavy. Představuje tradiční i nezvyklé betlémy, třeba i s čerty, a celou řadu lidových zvyků.

Výstava, která je jednou z nejstarší v Česku i v Evropě, je ohlédnutím za uplynulými čtyřiceti lety. „Prezentujeme betlémy ze všech betlemářských oblastí, které u nás jsou, kralický, ústeckoorlický, krušnohorský, třebíčský, příbramský a další. Jsou tu i exponáty od čtyř autorek, které vystavovaly už na prvním ročníku,“ říká za organizátory Blahoslav Lukavec. „Máme tu i vánoční ozdoby ze všech možných materiálů, z drátů, provázků, papíru, těst. Netušili jsme, že dnes je problém sehnat obyčejné hobliny, abychom z nich mohli vyrobit krásné ozdoby,“ říká Lukavec s tím, že se zdá, že truhlářům, kteří v Čechách ještě pracují s klasickým hoblíkem, hrozí »vyhynutí«.

Zvoní Mistr Jan
Expozice se dotýká všech minulých ročníků, ať už byly skleněné, pohanské či jiné. Výstavu Betlémské zvonění připomíná zvon Mistr Jan. Tehdy ho přímo na dvoře Betlémské kaple odlil Michal Votruba. „Věnovali jsme ho kapli a v den 600. výročí upálení mistra Jana Husa byl po vysvěcení v 15 hodin zavěšen do zvonice. Od té doby zvoní denně každou hodinu od 6 do 18 hodin,“ říká Lukavec. Jeho repliku si můžete v kapli prohlédnout.

Největší radost
Tu organizátoři mají z toho, že na výstavu nejen přicházejí, ale také se na ní podílejí i nejmladší generace. Když přinesou děti z mateřské nebo základní školy betlém, tak pro něj místo v expozici najdou.

Největší a nejtěžší
Největší betlém stojí před kaplí. Dokonce se o něm říká, že je největším kamenným betlémem na světě. Ježíšek je dlouhý 70 cm a váží 720 kg, klečící Marie je vysoká 143 cm a váží 1,7 tuny a Josef měří 203 cm a váží úctyhodné tři tuny. Betlém vytvořil Bartoloměj Ščerba se svojí ženou Janou Rejmanovou. „Věříme, že přispěje ke zklidnění a k zamyšlení v moderním světě. Betlém bychom rádi v budoucnu rozšiřovali,“ prozradili autoři.



Cizinci se diví

Pohádkoví čerti od manželů Jaroslava a Milady Kundrátových dodávají výstavě energii. Češi je milují, cizinci se diví. „Ptají se nás, co tu dělají ďáblové. Hodného čerta neznají. Je vidět, že jsme pohádkový národ,“ říká s úsměvem Lukavec.

Letošní dárek
Speciálně pro letošní výstavu vytvořil Jan Hrnčíř z Olomouce dřevěný kolorovaný Pražský betlém. Najdete v něm Staroměstské náměstí, Týnský chrám, další důležité pražské kostely, Strahovský klášter, Karlův most i náplavku plnou lidí.

Vánoční ohlédnutí 2019
KDE? Betlémská kaple, Betlémské náměstí, Praha 1
KDY? denně 9.00 až 18.00, na Štědrý den a na Silvestra 9.00 až 14.00, 25. 12. a na Nový rok 13.00 až 18.00, do 2. ledna
ZA KOLIK? 100 Kč, děti a důchodci 50 Kč

Na zvon »Mistr Jan« se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.