Betlémská hvězda: Zvěstovala narození Ježíška. Kometa nebo konjunkce planet? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Betlémská hvězda: Zvěstovala narození Ježíška. Kometa nebo konjunkce planet?

Kometa nebo konjunkce planet?
Kometa nebo konjunkce planet? (Foto - INT, Archiv Aha!, Astro.cz)

Betlémská hvězda ohlásila světu narození Ježíška. Alespoň to nám tvrdí Bible. Moderní věda to však vidí jinak - nad Betlémem pravděpodobně nesvítila hvězda ani kometa. 

„Kde je ten právě narozený král Židů? Viděli jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit,“ pátrali Kašpar, Melichar a Baltazar v Jeruzalémě po Ježíškovi. Na základě vyslechnutého proroctví se poté vydali do Betléma. „A hle, hvězda, kterou viděli na východě, šla před nimi, až se zastavila nad místem, kde bylo to dítě,“ píše se dále v Matoušově evangeliu. Tehdejší astrologové však za hvězdu považovali veškeré kosmické objekty kromě Slunce a Měsíce.

Konjunkce planet

Vědecky se původem Betlémské hvězdy zabýval v roce 1606 německý matematik a astronom Johannes Kepler (†58). Vyslovil domněnku, že příchod Ježíše zvěstovaly tři velké konjunkce (zdánlivé přiblížení na obloze) Jupiteru a Saturnu. „Současní astronomové se nejvíce přiklánějí k této variantě. Tento úkaz se odehrál v roce 7 před naším letopočtem. Z toho vyplývá, že se Ježíš nenarodil v roce nula, ale o sedm let dříve. Nejspíše,“ řekl Aha! Pavel Suchan z Astronomického ústavu. Nelze však vyloučit ani náboženské vysvětlení - ve skutečnosti se nemuselo jednat o na obloze viditelnou hvězdu, ale pouze symbol narození spasitele.

Víte, že?

Jupiter byl považován za hvězdu králů a Saturn za hvězdu židovského národa?

Kometa z Padova

Slavný italský malíř Giotto di Bondone (†69) dostal na počátku 14. století za úkol vyzdobit kapli Scrovegni v Padově freskami. Nejznámější z nich je Klanění tří králů. Nad jesličkami zde září Halleyova kometa, která se vrátila k zemi v roce 1301. Tento úkaz zřejmě Bondoneho zaujal natolik, že ho zvěčnil právě na zmíněné fresce. S Ježíškovým narozením však pravděpodobně nemá nic společného, i tak kometa zůstane navždy s Vánoci spjata.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.