Je to 70 let: Prezident Zápotocký, komunista zrušil tradiční Vánoce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Je to 70 let: Prezident Zápotocký, komunista zrušil tradiční Vánoce

Antonín Zápotocký
Antonín Zápotocký (Foto ČTK)

Je tomu právě 70 let, kdy komunistický předák, tehdejší předseda vlády Antonín Zápotocký (†72) jedním rozhlasovým projevem pohřbil tradiční české Vánoce a především nebohého Ježíška! Naštěstí se mu to podařilo jen krátce, bohužel ale do Československa patolízalsky aspoň na čas přitáhl Dědu Mráze, smyšlený sovětský symbol svátků. Teď už působí vystoupení pozdějšího dělnického prezidenta (Zápotocký nahradil v březnu 1953 zesnulého Gottwalda) jako vtipná scénka, ovšem nelze zapomenout, že se uskutečnilo v době tuhého Stalinismu, represí a devótního poklonkování Sovětskému svazu.

Hvězdy na šachtách

Propaganda hledala všechny skulinky k ideologickému vyprazdňování mozků. Likvidovaly se tradice a například Ježíšek byl považován za buržoazní přežitek. Vymýšlely se neuvěřitelné účelové konstrukce. Zápotockého vážně míněný projev byl až pohádkově bizarní. „Děda Mráz přijíždí k nám od východu a na cestu mu září také hvězdy – nejen jediná betlémská. Celá řada rudých hvězd na našich šachtách, hutích, továrnách a stavbách. Tyto rudé hvězdy hlásají radostně, že vaši tatínkové a maminky splnili na svých pracovištích úkoly čtvrtého roku první Gottwaldovy pětiletky,“ přednášel jako sjetý skřítek Hajaja a evidentně báchorce věřil. Prohlásil, že Ježíšek se narodil do chléva, chudý a otrhaný, ale v socialismu už chudí nejsou a mají na pořádné šaty.

Nechodí už otrhaný!

„Ježíšek vyrostl, zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho Děda Mráz,“ připravil Zápotocký národ na rudou metamorfózu oblíbeného dárkonoše. Takže z Jezulátka nebo kloučka, co si tak poletoval po obloze, sem tam utrousil dárek, byl najednou obtloustlý senior s bílým plnovousem a ještě bělejším obrovským srostlým obočím a v kožichu. „Nechodí již nahý a otrhaný. Je pěkně oblečený, v beranici a v kožichu. Nazí a otrhaní nechodí již dnes ani naši pracující a jejich děti.“ Děda Mráz se vloudil do československých domácností, děti se ho bály, protože huhlal a většinou byl postarší (navíc se posilňoval vodkou), ale ti, kteří na sovětské mýty kašlali, dál »používali« našeho Ježíška. Pitoreskní situace se ovšem odehrávaly ve veřejném životě. Děda Mráz byl maskot, kterého si mohli vypůjčit každý. Byl veřejnou postavou, marketinkovou figurou, stovky chlápků si lepilo vousy a s pytlem přes rameno obráželi tihle ochotníci obchody, ulice, podnikové schůze, besídky a večírky. Po Československu se motali páprdové, kteří sem nepatřili. Z Kremlu přišel dokonalý Mráz.

Ještě jedna perla z projevu…

Kdo bydlí ve chlévě?

„Malý Ježíšek, ležící ve chlévě na slámě vedle volka a oslíka, to byl symbol starých Vánoc.

Proč?

Měl připomínat pracujícím a bědným, že chudí patří do chléva. Když se mohl ve chlévě narodit a bydlet Ježíšek, proč byste tam nemohli bydlet vy, proč by se tam nemohly rodit vaše děti? Tak mluvili k chudým a pracujícím bohatí a mocní. Proto také v době kapitalistického panství, kdy bohatí vládli a chudí se dřeli, pracující namnoze ve chlévech bydleli, a jejich děti se tam rodily.“



Přečtěte si
strng
25. 12. 2022 • 14:02

Zapotocky byl *** komunisticka jako Gottwald, dostával rozkazy z Kremlu a ty plnil a ničím vlastní národ.Smaží se v pekle dodnes

doktormediciny
24. 12. 2022 • 17:51

Hm no..Lidi meli Tondu radi tu a tam se kazdy ukecne

Huga
24. 12. 2022 • 12:53

E M Ále, no ták. On to někdo oficiálně ohlásil, že děědušku Maróze střídá Santa, a podpořil to ideologicky? Nebo nám Santa vytlačil Ježíška? Ne, viď, ty chytrolíne. Ale dalo se čekat, že tady nějaký b.b napíše něco podobného.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.