Aha! vám přináší 4 rychlé recepty: Nepečené cukroví
Nemáte napečeno? Ačkoli je den D už zítra, ještě to můžete stihnout! Aha! vám přináší inspiraci v podobě 4 rychlých receptů na nepečené cukroví. Zvládnete je připravit dřív, než skončí reklamní blok uprostřed vysílání vaší oblíbené pohádky.
Čokoládové řezy
POTŘEBUJETE: 500 g hořké čokolády, 1 plechovka kondenzovaného mléka, 60 g másla.
POSTUP: V menším rendlíku rozehřejte máslo a kondenzované mléko. Horké, ale ne vroucí sundejte z plotny, přidejte nalámanou čokoládu a přikryjte. Nechte odstát 10 minut a vymíchejte směs dohladka. Čtvercový pekáček (cca 20x20 cm) vyložte pečicím papírem a vlijte do něj směs. Nechte v lednici alespoň 4 hodiny. Nakrájejte na kousky a podávejte.
Nugátové kostky
POTŘEBUJETE:100 g bílé čokolády, 100 g hořké čokolády, 50 g mletých lískových ořechů, 50 g cukru, 100 ml smetany, 10 g změklého másla, 60 g hořké čokolády na polevu.
POSTUP: V kastrůlku nasucho opražte mleté oříšky. Jakmile se rozvoní, přilijte smetanu a pozvolna vařte zhruba 10 minut. Směs proceďte přes jemné sítko a do smetany přidejte cukr a svařte polovinu původního objemu (cca 50 ml). Bílou a hořkou čokoládu, každou zvlášť, rozpusťte ve vodní lázni (nebo v mikrovlnce). Poté do každé přilijte polovinu svařené smetany, polovinu másla a vymíchejte hladký krém. Vhodnou obdélníkovou či čtvercovou formu vyložte dvojitě potravinovou folií. Střídavě po vrstvách do ní vlévejte světlou a tmavou směs. Dejte do ledničky a nechte alespoň 8 hodin ztuhnout. Poté rozpusťte hořkou čokoládu na polevu a polijte jí nugát. Nechte zatuhnout a nakrájejte.
Datle àla snickers
POTŘEBUJETE: 200 g datlí, 50 g arašídů + na posypání, 50 g jemného arašídového másla, 200 g mléčné čokolády.
POSTUP: Datle podélně nařízněte a vypeckujte. Arašídy nasekejte nadrobno. Arašídové máslo lehce rozehřejte, aby bylo tekutější, promíchejte a přendejte do pytlíku. Ustřihněte špičku a pomocí pytlíku vyplňte arašídovým máslem prostor, kde byla v datli pecka. Posypejte nasekanými arašídy a rozevřenou datli zavřete. Dejte na hodinu na lednice. Rozehřejte mléčnou čokoládu a každou datli v ní obalte. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, posypejte nasekanými arašídy a dejte zatuhnout do lednice.
Kokosové kuličky
POTŘEBUJETE: 150 g bílé čokolády, 180 g vanilkových oplatek, 120 ml smetany, 80 g loupaných celých mandlí, nahrubo strouhaný kokos na obalení.
POSTUP: Smetanu za stálého míchání přiveďte k varu, sundejte z plotny, nalámejte do ní čokoládu, zakryjte a nechte 15 minut odpočívat. Promíchejte do hladkého krému. Nechte vychladnout a poté dejte na 3 až 4 hodiny do ledničky. Rozmixujte oplatky a smíchejte s čokoládovou směsí. Dejte ještě na chvilku do mrazáku. Poté pomocí lžíce odebírejte kousky hmoty, do jejího středu dejte oloupanou mandli a vytvarujte kuličku. Obalte ve strouhaném kokosu, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, nebo do papírových košíčků a dejte do ledničky.