Pilná Lenka z Olomouce: Napekla 65 kg cukroví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Pilná Lenka z Olomouce: Napekla 65 kg cukroví!

Lenka Ryšlinková dělá cukroví, které výborně chutná i báječně vypadá.
Lenka Ryšlinková dělá cukroví, které výborně chutná i báječně vypadá. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Začalo to fotkou na sociální síti. Zde se jako tisíce jiných žen pochlubila svým vánočním cukrovím. Pár známých projevilo o její výrobky zájem. Dnes peče Lenka Ryšlinková (53) vánočních pamlsků na 65 kilo.

„Já už nevím, kolik let takhle peču. Tehdy mě oslovil někdo ze známých, jestli bych mu také nenapekla. A tak to začalo,“ prozradila paní Lenka, civilním povoláním ošetřovatelka na psychiatrii. Pečení je pro ni zálibou. „Postupně se přidávali další. Všechno jsou to ale přátelé, kamarádi nebo rodina,“ dodala Lenka Ryšlinková.

Kromě klasických druhů, jakými jsou vanilkové rohlíčky, linecké či biskupský chlebíček, peče i méně obvyklé cukroví, přitom se snaží, aby její výrobky byly jak dobré, tak pěkné a zajímavé. O mnoha jejích druzích se dá říci, že jsou až filigránské. „Řada lidí si bere mé cukroví pro zpestření slavnostní tabule jako doplněk ke svému cukroví, někteří si ale nechávají napéct komplet,“ prozradila amatérská cukrářka a dodala: „Rozhodně to ale nedělám kvůli obchodu. Dělám to proto, že mě to baví a že mé cukroví se líbí, chutná a dělá přátelům radost.“

Třináct druhů

Letos připravila Lenka Ryšlinková třináct druhů cukroví. „Když jsem dříve pekla jen pro nás doma, tak jsem dělávala sedmnáct i dvacet druhů. Vzhledem k letošnímu objemu pečení jsem to ale musela trochu omezit,“ prozradila. Byť každý kousek váží jen pár gramů, spotřebovala na pečení paní Lenka kilogramy surovin. „Jen másla bylo asi 25 kilo, mouky 15 a nějakých 120 vajec. A samozřejmě spousta dalších věcí,“ konstatovala.

Vrchní louskač

Pomocníka při pečení jí dělá manžel. „Sama bych to jen těžko zvládala. Manžel dělá ozdobičky, pomáhá s plněním formiček, kompletuje krabice. No a hlavně je to vrchní louskač ořechů,“ řekla Aha! Lenka Ryšlinková. Hospodyňka prozradila, že na pečení používá jen prvotřídní suroviny. „Laciné věci a náhražky se nevyplatí. To se vymstí nejen na chuti, ale velmi často už při pečení,“ uvedla.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.