Seriál Aha! Co dělat, aby nebylo pod stromečkem prázdno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Seriál Aha! Co dělat, aby nebylo pod stromečkem prázdno

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia.cz - ilustrace)

Jen lehce přes dva týdny zbývá do Vánoc a ti, kdo ještě nepořídili dárky, mohou narazit na problém. Aby měli jistotu, že objednané zboží dorazí včas, musí si vystačit s nákupy v unijních e-shopech. Nebo se spokojit s nabídkou kamenných prodejců...

Je to problém, který svět sužuje už měsíce, ale teprve teď před vánočními svátky začíná nejvíce pálit: zboží z Číny, USA, ale i dalších nákupních destinací zdražuje a termíny doručení se místo běžných týdnů čítají i na měsíce. I proto je podle Petra Rožka, experta na spedice, už teď na nákup zboží z mimounijních zemí pozdě.

Není kde brát

„Pokud dnes člověk objedná z Číny, tak doručení trvá 50 až 60 dní. Vlakem 30 až 35 dní. Takže do Vánoc to nemůže přijít,“ potvrdil Aha! Rožek. To platí i pro Spojené státy a vzhledem k tomu, že i nakupujícimi oblíbenou Anglii po brexitu sužuje masivní nedostatek řidičů kamionů, nedoporučuje Rožek pořizovat dárky na Vánoce ani tam.

Česká cesta

Jeho slova potvrzuje i Jan Vetyška z Asociace pro elektronickou komerci. „Riziko, že balík nedorazí včas, je letos poměrně vysoké, především u dodávek z Číny. V kombinaci omezené nabídky – například právě v oblasti elektroniky – s komplikacemi v dopravě bych jednoznačně upřednostnil místní internetové obchody,“ sdělil Vetyška Aha!.

Důležitý sklad

V českých e-shopech totiž půjde objednávat prakticky až do Štědrého dne. „Důležité ale je, aby obchodník měl zboží v danou chvíli skladem. Potom lze zakoupit zboží z e-shopů s běžným způsobem doručení ještě v pondělí 20. prosince, řada dopravců ale garantuje včasné doručení pouze na objednávky do pátku 17. prosince,“ upozorňuje Vetyška.

Nejen opožděné, také dražší

K problémům s váznoucí světovou logistikou se přidávají také svízele s drahou ropou. Jak Aha! řekl Martin Felix ze sdružení ČESMAD Bohemia, tím se náklady na přepravu zboží zvedají asi o 20 procent. Problém je podle Felixe i s aktuálním nedostatkem přísady do naftových motorů, AdBlue. „Stála 6 korun a bylo jí všude plno. Pak najednou stojí stovku a není,“ dodává. Podle něj jen těžko dopravci tyto vícenáklady nenaúčtují prodejcům a ti pak svým zákazníkům.

Kvůli čipům nákupy dříve

Nárůst cen potvrzuje také David Fuchs, šéf společnosti Agora DMT zabývající se distribucí světových značek po Evropě. „Z našich údajů je zřejmé, že doprava je pětkrát dražší než před rokem a významná část zboží kvůli tomu zdražuje,“ napsal Fuchs Aha!. Ten také potvrdil, že kvůli nedostatku čipů na trhu si letos Češi s nákupem elektroniky v cizině opravdu pospíšili. „Letos začaly vánoční nákupy elektroniky již v říjnu, o několik týdnů dříve, než bývá obvyklé,“ dodal.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (8. 12. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.