Seriál Aha! Finanční pasti Vánoc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Seriál Aha! Finanční pasti Vánoc

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek (Profimedia.cz)

Předvánoční čas je nejen plný těšení na nejkrásnější svátky roku, ale také nástrah pro peněženku. Chvíle radosti pod vánočním stromečkem tak mohou být vystřídané roky starostí.

Ani pandemie covidu neovlivnila chuť utrácet za vánoční dárky. A klidně i na dluh! Většina lidí si sice uvědomuje, že půjčovat si na dárky není dobrý nápad, jenže i tak si podle nejnovějšího průzkumu České bankovní asociace chce vzít vánoční půjčku každý desátý dotázaný. Průměrná částka, kterou si chtějí půjčit, je 10 600 korun. Důvodem pro půjčku bývají často reklamy i nabídky půjček, nákupů na splátky, nebo dokonce možnost odložených splátek. „Těmto lákadlům není snadné odolat, zejména před Vánocemi,“ vysvětluje David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni, o.p.s. Půjčka na vánoční dárky je totiž skvělé řešení jen na první pohled. „I dluh na jeden jediný dárek může vést k platební neschopnosti, exekuci nebo bankrotu,“ varuje Šmejkal.

ZA VÁNOCE UTRATÍME TISÍCE KORUN

Podle průzkumu České bankovní asociace plánují Češi utratit za dárky v průměru přes osm tisíc korun (8058 Kč). Dalších téměř tři a půl tisíce (3408 Kč) za jídlo a pití a přes tisíc korun (1206 Kč) za vánoční výzdobu. Celkem tak chtějí vydat za Vánoce v průměru 12 672 korun.

PROČ SI BUDETE PŮJČOVAT NA DÁRKY

Nedostatek hotovosti nebo výhodná sleva jsou nejobvyklejší příčiny půjčky. „Ačkoliv je celkem pochopitelné, že chceme jednou za rok dopřát sobě i rodině hezké vánoční svátky, financovat toto půjčkou není rozumné. Na zábavu a prožitky, které jsou krátkodobé, bychom si měli umět našetřit a rozhodně nepřeplácet jejich užitek,“ říká Lucie Nápravová z České bankovní asociace (ČBA).

NEJVĚTŠÍCH FINANČNÍCH PASTÍ:

1) ZBRKLÉ UTRÁCENÍ
2) UKVAPENÁ PŮJČKA
3) NULOVÝ ÚROK
4) NESROZUMITELNÉ PODMÍNKY
5) NÁKUP NA SPLÁTKY
6) MIKROPŮJČKY
7) FALEŠNÉ SLEVOVÉ KUPONY
8) PODVODNÍ DOPRAVCI
9) »KLIK« NA PODVODNÍKA
10) PLATBA PŘEDEM

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (7. 12. 2021)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.