Seriál Aha! Nenechte se nachytat energošmejdy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Seriál Aha! Nenechte se nachytat energošmejdy!

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Že si za elektřinu i plyn nyní připlatíme, víme už všichni. Jenže pozor! Ještě k tomu můžete naletět podvodníkům, tzv. energošmejdům. Těm hraje do karet krach energetického giganta, skupiny Bohemia Energy.

Nejen senioři, ale často i mladší lidé, kteří se stali obětí zkrachovalé společnosti, často nevědí kudy kam. Před pobočkami energetických společností se tvoří velké fronty, infolinky jsou přetížené a často se na ně nejde ani dovolat. Přesně tohle nyní nahrává energošmejdům a jejich nekalé praktiky se rozmáhají čím dál více. Spotřebitelům nabízejí pomoc s výběrem nového dodavatele, jenže jejich služby mohou přivést zákazníky do ještě větších problémů. „Zatímco první týden po krachu Bohemia Energy jsme evidovali desítky stížností, minulý týden už volalo přes sto lidí, kteří se cítili být podvedeni,“ řekl deníku Aha! Michal Kebort, mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Přitom čísla mohou ještě vyskočit. Důvod je prostý. Že člověk naletěl, se může dozvědět třeba až po roce. „Lidé často začnou volat, až když mají problém. Dlouho nemají ani tušení o tom, že naletěli,“ říká Kebort. Přitom se stačí držet jednoduchých pravidel...

Rádoby nezávazné nabídky bývají závazné

Dalším charakteristickým rysem podvodníků bývá tvrzení, že nic není závazné a lidé si mohou své rozhodnutí kdykoliv rozmyslet. Podobné rádoby nezávazné nabídky bývají samozřejmě závazné! Smlouvu o dodávce energií lze totiž uzavřít i po telefonu. „Dostat se z ní bývá o poznání složitější. Když zákazník nestihne včas odstoupit, tedy do 14 dnů, končí taková nabídka zpravidla sankcí,“ říká Kebort.

Smlouvu si nechte poslat písemně

Víte o tom, že napřímo se lidem mohou ozvat například dodavatelé poslední instance? Podle zjištění deníku Aha! posílají dopisy. Logicky vzato, po krachu Bohemia Energy ani nemohou mít kapacitu k tomu, aby někdo zákazníky obvolával. A navíc... „Nejste-li si jisti, s kým hovoříte po telefonu, je postup jednoduchý. Nechte si smlouvu poslat písemně. Žádný ze slušných dodavatelů vás nebude nutit, abyste odsouhlasili do sluchátka něco, nad čím se potřebujete zamyslet,“ vysvětluje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ..

Kolik máte času?

Je jasné, že čím déle budete u DPI, tím více zaplatíte. Na druhou stranu je nutné jednat s rozvahou. „Trh je nyní nestabilní a cena kolísá. Například před pár dny byla cena na maximu, pak razantně klesla a teď zase pomalu stoupá,“ říká ekonom Lukáš Kovanda, který nedoporučuje fixovat ceny. Na druhou stranu podle zjištění deníku Aha! ale řada společností v současné době smlouvy na dobu neurčitou bez fixace ceny ani nenabízí.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (2. 11. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.