KRACH BOHEMIA ENERGY: Milion klientů bez smlouvy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

KRACH BOHEMIA ENERGY: Milion klientů bez smlouvy

Konec Bohemia Energy: Proč k němu došlo? A co bude se zákazníky?
Konec Bohemia Energy: Proč k němu došlo? A co bude se zákazníky? (Archiv Blesku)

Slíbili levné ceny energií, jenže neměli ji nakoupenou. Bohemia Energy, jeden z největších dodavatelů plynu a elektřiny v Česku, zkrachovala! Téměř milion zákazníků teď musí přejít k jiné společnosti. „Nikdo bez energií nezůstane,“ uklidňuje ale situaci Karel Havlíček (52, za ANO), ministr průmyslu a obchodu.

Podle webových stránek skupiny Bohemia Energy, pod kterou spadají ještě další obchodní značky, může za krach neúměrná cena elektřiny i plynu. „Je třikrát dražší než loni,“ vysvětluje společnost na svých stránkách, kde o ukončení dodávek informuje. Její hlavní zákaznické centrum v Praze je již zavřené, lidé se mohou informovat pouze na infolince.

Byli to podvodníci?

Podle premiéra Andreje Babiše (67, ANO) zkrachovali podvodníci. „Bohemia Energy používala šmejdovské praktiky a Energetický regulační úřad to řešil pokutami,“ řekl Babiš, který upozornil, že si společnost může za krach sama. „Není možné prodávat zboží, které nemám ještě nakoupené,“ vysvětloval na mimořádné tiskové konferenci.

Tisková konference Babiše a Havlíčka k Bohemia energy

Video se připravuje ...

Dvojnásobná cena

Zatímco ještě na začátku srpna byla cena elektřiny na komoditní burze (kde dodavatelé nakupují) kolem 80 eur (2030 Kč) za 1 MWh, na začátku září vyskočila až na dvojnásobek, tedy 163 eur (4135 Kč). Zákazníkům, kteří mají zafixované ceny, by tak musela Bohemia Energy elektřinu prodávat značně pod nákupní cenou. No a podobná situace je se stoupající cenou plynu.

Budou bez práce?
Lidé z Bohemia Energy: O konci víme z novin!

Desítky lidí mohou skončit »na dlažbě«, aniž by měli možnost se na to připravit! O konci svého zaměstnavatele Bohemia Energy se dozvěděli až z médií, dosud je firma ubezpečovala, že je všechno v pořádku. Zaměstnance čekal šok včera dopoledne, kdy se informace o konci Bohemia Energy objevila v médiích. „I poslední měsíc jsme byli všichni ujišťováni, že situace jako na Slovensku nám nehrozí. Až včera, když už byla inzpráva všude, nám bylo sděleno, že vedení o celé krizové situaci jednalo už v pondělí a ve hře bylo několik variant,“ řekl Aha! jeden ze zaměstnanců, který si nepřál být jmenován. Dodal, že výpovědi ale ještě nedostali.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (14. 10. 2021)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.