Uzavřel smlouvu na odběr elektrické energie: Proč musí platit o 80 % víc? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Uzavřel smlouvu na odběr elektrické energie: Proč musí platit o 80 % víc?

Kamil Petrů s oběma smlouvami. Jedna potvrzuje, že smlouvu uzavřel před půl rokem, podle druhé je klientem poslední instance.
Kamil Petrů s oběma smlouvami. Jedna potvrzuje, že smlouvu uzavřel před půl rokem, podle druhé je klientem poslední instance. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Zdeněk Hynek)

Uzavřel smlouvu na odběr elektrické energie se zálohou 1000 korun měsíčně, nyní má u stejného dodavatele platit o 80 procent víc. Šok zažil Kamil Petrů (57) z Křetína na Boskovicku. Od společnosti E.ON dostal dopis, že ho přebírá jako dodavatel poslední instance. Smlouvu s E.ON přitom uzavřel už před půl rokem!

Za problém může ukončení dodávek od společností skupiny Bohemia Energy. „Elektrický proud jsem původně odebíral od X Energie. V únoru letošního roku jsem se ale rozhodl přejít k E.ON. Uzavřel jsem se společností smlouvu s počátkem platnosti od prosince,“ vysvětluje Kamil Petrů.

Velké překvapení

V březnu mu přišla rekapitulace smlouvy, která potvrzuje její platnost s tím, že měsíční záloha byla stanovena na tisíc korun. Ve středu 27. října ho proto překvapilo, že od E.ON dostal dopis, kde mu společnost sděluje, že ho přebírá v režimu poslední instance. „Najednou jsem byl pro ně klient X energie a zálohu mám zvýšenou na 1800 korun měsíčně. Proč to tak je?“ ptal se. Žádné vysvětlení prý nedostal.

E.ON vysvětluje

„Těchto případů bude určitě víc. Zmíněný klient bude u nás veden jako u poslední instance jen do začátku platnosti řádně uzavřené smlouvy, tedy měsíc. Od prosince pak již bude čerpat výhody díky tomu, že si včas u nás uzavřel smlouvu,“ ujistila mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Dávka, nebo dotace?
Spor Havlíčka s Maláčovou kvůli energiím...

Krachy dodavatelů energií dostaly řadu lidí do děsivé situace. Sice nezůstali bez proudu, ale tzv. dodavatelé poslední instance si účtují astronomické zálohy. Těmto klientům chce pomoci vláda, jenže ministři se spíš hádají. Shodnout na řešení se nemohou ministr průmyslu Karel Havlíček (51, ANO) a jeho kolegyně z rezortu práce Jana Maláčová (40, ČSSD). Vicepremiér totiž navrhuje, aby se těmto lidem vyplatila tzv. mimořádná okamžitá pomoc. Mohlo by se tak podle něj ulehčit až půl milionu domácností.

Jana Maláčová (ČSSD)

Jenže s tím nesouhlasí Maláčová. „Pan ministr v podstatě poslal milion lidí na úřady práce a vyvolává v nich falešné naděje. Dle zákona mají na mimořádnou okamžitou pomoc nárok ti, kdo nemají úspory a téměř žádný příjem,“ řekla Aha! s tím, že problémem je, že tito lidé normálně pracují nebo třeba vlastní nemovitost. A tak na tuto dávku nedosáhnou. Řešením by podle ní mohly být dotace, garance nebo úvěry pro dodavatele poslední instance a hlavní díl nalézt cestu ze svízelné situace prý má rezort průmyslu. Jenže s tím jeho šéf nesouhlasí. Podle něj se totiž jedná o sociální problém a nikdo jiný nedisponuje takovým aparátem, jakým jsou úřady práce pod ministerstvem práce. Celou věc tak bude mimořádně řešit vláda.

Ministr Karel Havlíček (ANO)

Přečtěte si
mbmb
29. 10. 2021 • 07:20

Ať zaplatí solární vyzirky ,léta je dotuje stat

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.