Každý desátý má našlápnuto k exekuci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Každý desátý má našlápnuto k exekuci

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Archiv Blesku )

Mají více půjček najednou a staré dluhy zahlazují půjčkami novými. Podle údajů České bankovní asociace (ČBA) až 11 procent rizikově zadlužených Čechů má namířeno do náruče exekutora!

Zadlužení obyvatel Česka dosáhlo v červenci 1956 miliard korun. Ve třech čtvrtinách případů se jednalo o splátky půjček na bydlení, necelých 300 miliard pak byly dluhy ze spotřebitelských úvěrů. Jací jsou ale Češi hospodáři?

Podle průzkumu ČBA většina umí s půjčkami zacházet, téměř 8 z 10 Čechů hlásí, že své zadlužení považuje za bezpečné. Rizikoví »střelci« Jenže pak je tu ještě skupina 11 procent lidí, kteří jsou na »dobré cestě« uvíznout v dluhové spirále. „Vzít si půjčku na splacení předchozí půjčky je typicky rizikové a počet lidí, kteří se takto chovají, je alarmující. Pokud nám banka odmítne půjčit, měl by to být pro nás varovný signál, že půjčka bude pravděpodobně nad naše možnosti,“ uvedl náměstek ČBA Filip Hanzlík. A přidal také jedno varování pro ty, kdo by si i přesto chtěli půjčku vzít. „Jít žádat o úvěr k nelicencovanému poskytovateli půjček může představovat cestu do pekel,“ dodal Hanzlík. Na auto i úpravy Nejběžnější výše spotřebitelské půjčky je do 200 tisíc korun. Více než polovina lidí si vzala půjčku u banky, zhruba třetina využila služeb od splátkové společnosti, případně od rodiny a známých. A proč se zadlužujeme? Nejčastěji kvůli financování koupě auta či motorky nebo rekonstrukci bytu.

„Během pandemie se řada lidí pustila do úprav stávajícího bydlení. Dá se předpokládat, že v nich budou pokračovat a na to si budou chtít v řadě případů půjčit,“ sdělil pak Michal Straka z výzkumné agentury Ipsos. Stejně tak se podle něj na trhu projevil nedostatek některých dílů pro auta, což vyústilo v opoždění dodávek hotových vozů. „Proto řada Čechů musela nákup odložit a nový vůz plánují koupit v následujících dvou letech,“ dodává Straka. To ve výsledku znamená, že se i v dalších letech budou Češi zadlužovat.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.