Velký přehled Aha: Změny v exekucích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký přehled Aha: Změny v exekucích!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

Obrovský balík změn v exekucích před nedávnem schválili poslanci a minulý týden podepsal prezident. Co přinese? Lepší podmínky pro lidi v nesnázích. Skončí například stovky tisíc tzv. marných exekucí a dlužníci dostanou šanci skoncovat se závazky vůči institucím. Přehled nejdůležitějších změn vám přináší deník Aha!

ZMĚNA Č. 1
Malé bez výsledku skončí

Po třech letech bezvýsledného vymáhání mají skončit drobné exekuce do 1500 korun. Takových je v Česku kolem 300 tisíc. Novela také počítá s částečným odškodněním pro exekutory. Těm bude náležet za každou zastavenou exekuci 1050 korun a u jednoho člověka bude mít nárok na proplacení pěti podobných exekucí. Odškodněni budou i věřitelé. Ti si budou moci z daní odečíst 450 korun za každou zastavenou pohledávku.

ZMĚNA Č. 2
Dluhy na jednom místě

Pokud má člověk více exekucí, doteď musel kontaktovat každého vykonavatele zvlášť, aby zjistil, kolik komu dluží a za co. Nově exekutoři budou muset do centrální evidence pravidelně aktualizovat informace a nově uvádět i celkovou vymáhanou částku, ne jenom původní dluh, jako tomu bylo dosud. Na každého člověka v exekuci totiž v průměru připadá šest řízení. První výpis z registru má být zdarma, další budou za poplatek.

ZMĚNA Č. 3
Milostivé léto

Schválený návrh počítá s tím, že tři měsíce po nabytí účinnosti novely od 1. ledna 2022 začne běžet další tříměsíční období, kdy bude možné levně zaplatit dluhy vůči státu i firmám, které z části vlastní obec. Kromě původního dluhu bude stačit doplatit jen 750 korun na náklady zastavení exekuce. Odpadnou tedy úroky, pokuty a poplatky za nesplácení. Lidé budou mít na našetření si a splacení dluhu dohromady půl roku. Jde o jednorázovou záležitost a jedná se hlavně o dluhy vůči pojišťovnám, dopravním podnikům či například televizi a rozhlasu.

ZMĚNA Č. 4
Maličkosti nemusí zabavit

Pokud dlužník bude po odečtení nezabavitelného minima splácet alespoň třetinu zbylé čisté mzdy (nejméně alespoň 1500 korun), může se domluvit na odložení zabavení majetku, který má sice nízkou hodnotu, ale z nějakého důvodu je pro dlužníka důležitý. Tzv. mobiliární exekuce, kdy úředníci zabaví věci dlužníka a následně v dražbě prodají, tak bude nově složitější a někteří agresivní exekutoři už nebudou moct na dlužníka tlačit, aby rychle sehnali peníze na mimořádnou splátku a tím zachránili například žehličku či televizi. Nutno ale říct, že takový »nálet« úředníků je dnes podle mnohých minimální. Změna se týká jen fyzických osob. Zákon také bude chránit před zabavením důležitých věci důchodce s nižším důchodem než je minimální mzda (15 200 Kč), lidi ve druhém nebo třetím stupni invalidity nebo osoby, které dostihly dluhy z dětství.

ZMĚNA Č. 5
Vše bude nahráno

Nová povinnost čeká také na exekutory a další zaměstnance soudního vymahatele. Ti budou nově muset nahrávat telefonní hovory a jejich záznamy ukládat do spisu. Vždy tak má vzniknout doložení toho, jak komunikace mezi dlužníkem a exekutorem vypadala. Novela tím hlavně cílí na skoncování s tzv. manipulativními hovory.

ZMĚNA Č. 6
Nevymahatelnost = zastavení

Novela nově umožní zastavit exekuci i pro její nevymahatelnost. Takové exekuce vymáhají úředníci jen proto, že je to nic nestojí a jen stopují tříletou promlčecí dobu. Dosud šlo řízení zastavit pouze pro nezákonnost. A jak to bude probíhat? Exekutor bude muset po uplynutí šestileté lhůty bezvýslednou exekuci sám zastavit. To bude ale možné až od roku 2023. A podle návrhu má jít zastavovat marné exekuce i zpětně, pokud byly zahájeny od roku 2017. Bezvýsledná exekuce se bude moci ještě dvakrát prodloužit po zaplacení poplatku věřitelem, trvat by však mohla nejdéle dvanáct let. Netýká se to nicméně všech pohledávek, výjimku mají dluhy na výživném na děti či náhrada újmy při ublížení na zdraví.

ZMĚNA Č. 7
Nižší penále

Za neuhrazené zdravotní a sociální pojištění se sníží penále na úroveň úroků z prodlení podle občanského zákoníku. Ty činí ročně repo sazbu ČNB zvýšenou o 8 procent. Podle současných hodnot by tak úrok z prodlení za rok dosáhl 8,5 procenta.

ZMĚNA Č. 8
Nejdřív jistina, pak úroky

Dlužník nově bude splácet nejprve jistinu, tedy původní dluh, poté úrok z prodlení a následně přijdou na řadu náklady věřitele. Má to hlavně vyřešit situaci, kdy věřitel z vymožených peněz neviděl nic, jelikož všechno šlo na odměny advokátům nebo exekutorům.

Exekutoři se bouří

Proti novele hlasitě vystupuje Exekutorská komora, která chce normu napadnout u Ústavního soudu. Vadí jí, že by vykonavatelé neměli nárok na úhradu nákladů u bezvýsledných exekucí, které mají řádně ve své evidenci.

Víte, že...

...marná exekuce je bezvýsledná exekuce, kterou soudní exekutoři vymáhají jen proto, aby nebyl dluh promlčen?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.