Kompletní přehled Aha! Co (ne)zdražilo za poslední rok | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kompletní přehled Aha! Co (ne)zdražilo za poslední rok

Nakupování potravin nyní nemusí být finančně stresující záležitost.
Nakupování potravin nyní nemusí být finančně stresující záležitost. (Foto ara)

Co jste možná poznali při nákupu, potvrdil také Český statistický úřad: základní potraviny zlevnily. Některé méně, některé více, ale ze 35 artiklů, které jsme zkoumali, meziročně zdražilo jen pět. Co za to může?

Faktorů je celá řada. Například u brambor či vepřového se prý situace jen vrací do normálu. „Co se týče brambor, roku 2018 byla velmi špatná úroda, nejhorší od roku 1920, a dramaticky tehdy vzrostla cena. U vepřového je situace podobná, tam tehdy ceny vyhnala nákaza prasat morem, která vypukla roku 2018 v Číně. Čína vybíjela chovy, musela nakupovat v Evropě a ceny u nás rostly,“ řekl Aha! hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Už jsou lidi

Ceny ovoce a zeleniny obecně pak prý nyní oproti loňsku klesly proto, že loni se zemědělství kvůli koronaviru potýkalo s nedostatku brigádníků z balkánských a severoafrických zemí a musela si najímat pracovníky z unijních zemí a samozřejmě za unijní peníze.

Bude hůř

Obecně ale může jít o poslední záchvěv zlevňování. „Čeká nás postupné zvyšování cen stejně jako na celém světě. Organizace OSN pro zemědělství a potravinářství nedávno zveřejnila srovnání cen v globálním měřítku a ceny potravin i zemědělských surovin jsou nejvyšší od roku 2014,“ řekl Aha! agrární analytik Petr Havel.

Výkyvy počasí

Co za touto tendencí stojí? Podle Havla je to kromě čím dál extrémnějších výkyvů počasí rostoucí cena práce a také fakt, že je na světě víc lidí (zejména v Číně), tudíž vyšší poptávka.

Kovanda to vidí stejně.

Podle něho se musíme připravit na zdražování i proto, že kvůli koronaviru státy i veliké firmy hromadí suroviny, aby se, jako loni, nedostaly do úzkých. Aha proto radí: Češi, jezte, co hrdlo ráčí, dokud máte co!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.