4. díl seriálu ČT V exekuci: Janu týrali partneři, zadlužila i dceru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

4. díl seriálu ČT V exekuci: Janu týrali partneři, zadlužila i dceru!

Jana se z bytu prodaného v dražbě musí odstěhovat.
Jana se z bytu prodaného v dražbě musí odstěhovat. (Foto ČT)

Za partnery platila dluhy, ti ji na oplátku týrali. Jana Bejčková se během dalšího dílu dokumentu České televize V exekuci snažila napravit chyby, které ji připravily o střechu nad hlavou a do finanční tísně dostaly i její dceru Silvii.

Paní Janu partneři mlátili, nadělali dluhy a odešli. Její dcera Silvie se proto z domácnosti odstěhovala již v 18 letech do Ostravy, později se ale Jana kvůli lichvářským podmínkám dostala do dluhů znovu. Silvie si proto vzala půjčku, aby matce pomohla. „Když jsem přišla do banky vyřešit nějaké své pohledávky, bylo mi sděleno, že tu půjčku nikdo nesplácí a částka se s úroky vyšplhala na téměř milion korun,“ svěřila se Silvie, která sama skončila na pět let v insolvenci. Mámě navíc zůstaly dluhy přes milion korun.

O čem se mlčí: Dluhy a exekuce - jak se dostat z dluhů

Video se připravuje ...

O byt přišla

Ve čtvrtém díle pořadu Jana hledala nájem bytu, protože ten její byl už prodán v exekuční dražbě. Bydliště musí ale změnit nejen ona, ale i druhá dcera Zuzka s dcerkou. Zda se Janě povede umořit její dluhy a urovnat vztahy s dcerou, můžete sledovat každou středu od 21.20 na ČT1.

Co se také dělo?

Zadlužená seniorka Zora pokračuje ve snaze získat část peněz od lichvářů zpět. Stavbyvedoucí Karel zjišťuje celkovou výši dluhů a žádá o odpuštění části dluhů v rámci Milostivého léta. Alena Paldusová, která přišla kvůli dluhům exmanžela o majetek, si pak do baráku prošpikovaného skrytými kamerami pozve zástupce oddlužovací společnosti, kteří ji tlačí do nevýhodných podmínek, jež ji mohou připravit i o střechu nad hlavou.

Zpětný odkup nemovitosti

Velkým nebezpečím jsou firmy, které nabízejí pomoc lidem v dluzích a exekucích, ale ve skutečnosti jim jde o majetek. „Jedním takovým modelem je tzv. zpětný odkup – dlužník převede na společnost svůj dům či byt, často za zlomek hodnoty, a může v něm zůstat bydlet a této společnosti platit nájem. Následně si může byt/dům koupit zpět za vyšší cenu. K tomu ale často kvůli tvrdým podmínkám ve smlouvě nedojde. Dlužník tak přichází i o střechu nad hlavou,“ varuje moderátor pořadu Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.