Odborníci radí zdarma až do konce listopadu: Jak zatočit s dluhy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Odborníci radí zdarma až do konce listopadu: Jak zatočit s dluhy

Poraďte se s odborníky!
Poraďte se s odborníky!  (Foto Profimedia.cz, ara)

Tlačí vás dluhy k zemi a nevíte kudy kam? Poraďte se s odborníky! V rámci akce nazvané Den bez dluhů radí až do konce listopadu zdarma.

Lidí v nouzi přibývá

Inflace a nepříznivá ekonomická situace jsou hlavními důvody, proč počet dlužníků roste. „Přibývá lidí s dluhy po splatnosti, a to bez ohledu na věkové kategorie,“ potvrzuje Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk, která je pořadatelem akce Den bez dluhů. Nejčastějšími důvody pro nesplácení je podle ní ztráta zaměstnání a vysoké splátky úvěrů.

Můžete psát i volat

Odborníci vám poradí, jak při problémech postupovat krok za krokem. Využít je možné bezplatnou telefonní linku 800 700 880 anebo psát dotazy na webové stránky www.nasedluhy.cz. Současně s dotazem je navíc možné odborné poradce zdarma požádat o výpis z Centrální evidence exekucí a zjistit, jestli a případně kolik exekucí máte.

5 tipů, jak bojovat (společná přelepka)

1. Situaci řešte: Dluhy samy nezmizí. Jakmile nemáte na splátky, začněte situaci řešit. Nevytloukejte ale klín klínem a na splácení svých dluhů si nepůjčujte.

2. Omezte výdaje: Sestavte si přehled příjmů a výdajů. Pak se zamyslete, kde můžete šetřit (poplatky za telefon, kabelovku atd.) a snažte se ušetřit na věcech, které nutně nepotřebujete (sladkosti, alkohol, cigarety).

3. Sepište seznam: Zjistěte si, kolik a komu vlastně dlužíte. Přednostně pak začněte řešit dluhy, které mají vysoké pokuty za opožděné splátky a dluhy, které souvisí s vaším životem (nájem, energie, hypotéka).

4. Spojte se s věřiteli: Ukažte snahu a domluvte si kalendář tak, abyste dluhy mohli splácet. „Základem je komunikace s věřitelem a domluvení se na rozložení závazků na delší období,“ potvrzuje Palendalová.

5. Zvyšte příjmy: Pokuste se alespoň na čas najít ke své běžné práci i brigádu. S blížícími se vánočními svátky je snazší něco najít a navíc za slušnou odměnu. Díky druhému příjmu vyřešíte své duhy rychleji.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.