Nemorální praktiky: Děti jako součást exekuce?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nemorální praktiky: Děti jako součást exekuce?!

Zora Stejskalová vyrazila s dcerou do banky refinancovat úvěr.
Zora Stejskalová vyrazila s dcerou do banky refinancovat úvěr. (Foto ČT)

Zadlužili se často ne vlastní vinou, ale vymahači dluhů a majetku jsou neúprosní. V pátém díle seriálu České televize V exekuci se protagonistka Martina Štruncová infiltrovala mezi exekutory, kteří se dlužícím samoživitelkám neštítí vyhrožovat odebráním dětí. Jinde se zase v pohovoru rovnou přiznají, že obcházejí české zákony.

Martina Štruncová stejně jako v předchozích dílech strávila hodiny v maskérně, aby se mohla inkognito ucházet o práci v exekutorském úřadě v Přerově, který je druhý největší v Česku. Pohovor s ní vede manželka šéfa úřadu Marcela Kubise.

Divoký západ

„Manžel byl do funkce jmenován v roce 2009, ale tehdy to byl jen přítel. Po 11 letech mě požádal o ruku, nastal tedy právní problém a on mě nemohl dále zaměstnávat. Takže jsme si vymysleli takovou kličku, kdy jsem si založila firmu, která je exkluzivním dodavatelem exekutorského úřadu v Přerově,“ řekla Kubisová převlečené Martině. To ale nebylo zdaleka vše. „Když jsem začínala, byl to hotový Divoký západ – sociálku na vás, děti nebudete mít, ani pohled jim nepošlete, a ještě vás pošlou do vězení. Dneska si vás ale každý může nahrát, nestojí to za ty průšvihy,“ prohlásila bez uzardění Kubisová.

Experti o dlužnících i praktikách exekutorů. Co je potřeba v Česku změnit?

Video se připravuje ...

Nadřazenost

Podobné praktiky jsou podle moderátora dokumentu zcela nepřijatelné. „Velké sebevědomí a pocit až nadpozemské nadřazenosti některých exekutorů dobře ilustruje přiznání paní Kubisové, jakým způsobem obchází zákoník práce, konkrétně zákaz vzájemného zaměstnávání manželů. Praktiky, které popisovala, by se daly považovat za trestný čin útisku. Vyhrožovat lidem, že jim odeberou děti, je podle mě nejen za hranou slušného jednání, ale i zákona,“ řekl Aha! Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Co dalšího se stalo?

Karel Bellman zaplatil velkou část dluhů, exekutoři ho ovšem o ukončení neinformovali, tak osobně vyráží na cestu po úřadech rozmístěných po celém Česku a zjišťuje, že je vše na dobré cestě. Alena Paldusová pokračuje v boji se soudy kvůli dluhům manžela a začíná s provizorní opravou baráku, jehož zabavením však úřady stále vyhrožují. Seniorka Zora Stejskalová, která se zadlužila kvůli vysokým cenám energií a nízkému důchodu, dorazila do banky refinancovat úvěr, který si vzala její dcera kvůli pomoci se splátkami. Po přemluvení Radka Hábla, že nejde o žádnou ostudu, vyrazila na úřad práce pro příspěvek na bydlení. K Janě Bejčkové dorazili exekutoři a policisté kvůli vyklizení bytu, ze kterého se musí odstěhovat i s dcerou a vnučkou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.