Expert na problematiku dluhů a exekucí: Inzeráty na půjčky? Nevěřte úsměvům celebrit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Expert na problematiku dluhů a exekucí: Inzeráty na půjčky? Nevěřte úsměvům celebrit

Seniorku Zoru Stejskalovou vzaly na hůl nebankovní i oddlužovací společnosti.
Seniorku Zoru Stejskalovou vzaly na hůl nebankovní i oddlužovací společnosti. (Foto ČT)

Půjčka na energie nabobtnala a nakonec připravila její dceru o střechu nad hlavou. Boj seniorky Zory Stejskalové (76) a tří dalších lidí s nelítostným systémem obchodování s dluhy sleduje nový seriál České televize V exekuci. Odhaluje i šmejdské praktiky nebankovních společností, které byly příčinou zničení statisíců životů.

Průvodkyně turistů Zora Stejskalová se zadlužila kvůli drahým energiím, na které už nestačil její důchod 11 000 Kč. „Nezůstávalo mi v podstatě už ani na jídlo,“ svěřila seniorka. Od čtyř nebankovních společností si postupně půjčila 120 tisíc korun, kvůli různým smluvním pokutám nakonec zaplatila 848 tisíc, tedy osminásobek původní sumy.

„Oni slíbí, že tam nebudou žádné úroky, což je strašná lež. Sice tam nejsou, ale pokud nezaplatíte včas jedinou týdenní splátku, která může vyjít i na neděli nebo vánoční svátky, což byl i můj případ, máte zastavený celý dům,“ řekla Zora Stejskalová. Dluhy umořila díky dceři, která prodala byt v Praze, o další peníze ji připravila i nepoctivá oddlužovací společnost.

*V dalším dílu seriálu vysílaného každou středu od 21.20 na ČT1 budeme sledovat snahu ženy domoci se u soudu vrácení části splátek.

NA TYHLE TRIKY POZOR!

Ověřte si schopnost splácet Nebankovní společnosti místo reálných nákladů do žádosti o úvěr často uvádějí náklady tabulkové. Potom ho mohou poskytnout i lidem, kteří nemají jak splácet. To udělala v prvním díle i zástupkyně společnosti Express Cash, když půjčila Zoře a její těhotné dceři ztvárněné Martinou, i když přiznaly, že jejich výdaje převyšují příjmy. „Pokud není dostatečně prověřena schopnost splácet, je smlouva neplatná a klient může vrátit jen jistinu. Neplatnosti je však třeba se domáhat soudně, nebo lépe u finančního arbitra, který se specializuje na řešení sporů mezi spotřebiteli a finančními institucemi,“ radí Radek Hábl.

Nepůjčujte si na IČO

Mezi základní triky nebankovních společností patří snaha půjčit lidem na IČO. Takové úvěry na rozdíl od spotřebitelských podléhají minimální regulaci a sankce mohou dosáhnout i několikanásobku půjčky. „Některé společnosti dokonce lidem žádají cím o úvěr vyřídí živnostenský list, aby jim mohly dát podnikatelskou půjčku,“ varuje Radek Hábl.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.