Poslední díl seriálu ČT V exekuci skončil šťastně: Začínají nový život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poslední díl seriálu ČT V exekuci skončil šťastně: Začínají nový život!

Karel si po splacení dluhů připil se svou partnerkou na nový život.
Karel si po splacení dluhů připil se svou partnerkou na nový život. (Foto ara)

Dostali se do nelítostných pařátů lichvářů, díky pomoci odborníků ale mohou konečně začít nový život. Poslední díl seriálu České televize V exekuci uzavřel osudy čtyř lidí, kteří bojovali proti nespravedlivě vysokým dluhům.

Karla zachránilo milostivé léto

Stavbyvedoucí Karel Bellman (46) čelil dluhům za zdravotní pojištění a jízdu na černo. Díky již splacené půjčce od zaměstnavatele využil milostivé léto, které umožňuje zaplatit původní dluh navýšený o mírný poplatek. „Konečně žiju normální život a nemusím se nikde schovávat,“ ocenil Bellman. 

Zora plánuje žalobu

Průvodkyni turistů Zoru Stejskalovou (76) obrali o miliony nejdříve lichváři a poté i oddlužovací společnost. Proti nemravnému postupu firem se bránila soudně, zatím neúspěšně. „Stejná firma co poškodila mě, poškodila i mnoho dalších, takže nyní podáváme žalobu společně,“ řekla Aha! Stejskalová. 

Alena se bojí kostlivců

Alena Paldusová (50) z Charity Vyškov čelila utajeným dluhům exmanžela. Proti exekuci se bránila soudně a uspěla. „Mám ale strach, zda na mě ještě nevyskočí něco z minulosti exmanžela,“ svěřila se Aha! Paldusová. 

Důchodkyně Jana chodí na brigády

Jana Bejčková (62) se v pátém díle musela společně s dcerou a vnučkou odstěhovat ze zabaveného bytu. I ona ale přeci jen díky dokumentu našla šťastný konec. „Byl jí povolen proces oddlužení, k důchodu má ještě brigády a bude tři roky splácet, poté bude bez dluhů,“ řekl moderátor dokumentu Radek Hábl.

Jak změnit systém?

Podle expertů na dluhovou problematiku Daniela Hůle z Člověka v tísni a Radka Hábla z Institutu prevence a řešení předlužení by lidem pomohlo zavedení pravidla jeden dlužník, jeden exekutor. V současnosti totiž musí dlužníci objíždět úřady po celém Česku. „Důležité je i zkrácení doby oddlužení z pěti na tři roky na základě doporučení Evropské unie a umožnění vstoupení do insolvence i lidem s nízkými příjmy,“ řekl Aha! Radek Hábl.

Víte, že...

...bezplatné poradenství poskytuje dluhová poradna Člověka v tísni na lince 800 214 214? V provozu je každý všední den od 9 do 18 hodin.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.