Bankéř Michl a výhled na rok 2023: Nepůjčovat si a šetřit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bankéř Michl a výhled na rok 2023: Nepůjčovat si a šetřit!

Guvernér ČNB Aleš Michl
Guvernér ČNB Aleš Michl (Profimedia.cz)

Rekordně vysoká inflace letos klesne! Jsou o tom přesvědčeni nejenom ekonomové, ale i guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl (45). Ten lidem radí, jak k jejímu poklesu pomoci.

Inflace v Česku, která zvyšuje ceny, má nyní extrémně vysokou hodnotu 16,2 procenta. Podle šéfa centrální banky se dá v lednu a únoru ještě očekávat růst ke 20 procentům. „Od jara ale očekáváme podstatné snížení, v druhé polovině roku se dostane pod deset procent, příští rok už bude nízká,“ oznámil v TV Prima Michl.

Aby se tak opravdu stalo, musí tomu pomoct i lidé. „Je důležité, aby útraty domácností byly menší a lidé začali šetřit, je to protiinflační jev,“ řekl svou radu. Další důležitou oblastí podle guvernéra je, aby si Češi moc nepůjčovali. „To se zatím děje, je to optimální. Zastavil se také hypoteční trh, a to je také důležité pro zkrocení růstu cen,“ vysvětlil Aleš Michl.

Rada je připravena

Guvernér ČNB připustil, že se často děje řada nečekaných událostí, které mají vliv na ekonomiku. Jako příklad uvedl válku nebo covid, s jejichž dopady se tuzemsko musí aktuálně vypořádávat. „Nemusíme být připraveni na každou nečekanou věc, jsme ale připraveni adekvátně reagovat a jako rada vyhodnotit podmínky,“ uvedl Michl.

Přečtěte si
AHel
9. 1. 2023 • 08:50

To je rada nad zlato!!!!! To ví snad i uklízečka, že je nutno šetřit a v mém okolí šetří všichní a nikoliv pár měsíců ale i let, přestože jsme Ph.D. Tak bych prosila trochu více invence, jak přežít.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.