Utáhněte si opasky bez ztráty pohodlí: 6 tipů, jak (bezbolestně) ušetřit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Utáhněte si opasky bez ztráty pohodlí: 6 tipů, jak (bezbolestně) ušetřit

.
(Profimedia.cz)

Rodinné finance trpí inflací a zdražováním. Utahování opasků bolí, ale existují možnosti, jak ušetřit bez výrazného omezení pohodlí. „V době, kdy čelíme rekordnímu zdražování, je nejdůležitější mít pod kontrolou pravidelné měsíční výdaje,“ vysvětluje zásadní princip Irena Jandíková z Max banky. Rodinný rozpočet zatěžují hlavně náklady na energie, vodu, mobilní a internetové tarify, pojištění či splátky úvěrů. „Pokud tyto náklady revidujeme, snadno najdeme způsob, jak uspořit – někdy až desetitisíce korun ročně,“ radí.

Kde a jak to jde?

Vytápění

Snižte teplotu a temperujte. „Snížením teploty o pouhé 3 stupně lze snížit spotřebu v bytě až o 0,90 MWh ročně, v domě vytápěném elektřinou pak až o 3,90 MWh za rok,“ vypočítává Zdeněk Remr z ČEZ Prodej. Zároveň udržujte v místnostech teplotu minimálně 15 stupňů, i když nejste doma. Stěny zůstanou teplejší a interiér se rychleji vytopí.

Elektřina

Začněte používat »eko« režimy u praček, sušiček a myček, při kterých nižší spotřebu přístroj kompenzuje delším provozním cyklem. Využívejte i nízké tarify za elektřinu. Díky nim máte několik hodin denně proud levnější. Na nízký tarif máte nárok, pokud vlastníte např. bojler, elektrické topení, tepelné čerpadlo apod.

Voda

Vyhněte se zbytečným ztrátám. „Protékajícími záchody a kapajícími kohoutky ztrácejí domácnosti až desítky litrů vody denně, to jsou desítky korun každý den,“ radí Michal Kraus ze společnosti Zakra. Přitom stačí záchod i kohoutky kontrolovat. „Možností je i investice do perlátorů a spořičů vody, která se pohybuje v řádu stokorun, ale čtyřčlenné domácnosti uspoří až tisíce ročně,“ dodává.

Pojištění

Na internetových srovnávačích si zjistěte, jestli neplatíte za pojištění zbytečně moc. Zároveň si ale dejte pozor na podpojištění. Znamená to, že nemovitost je pojištěná na částku nižší, než za kterou byste je pořídili, či opravili. „Vyplatí se zkontrolovat a případně aktualizovat smlouvy tak, aby u majetkového pojištění odpovídaly zvýšeným cenám nemovitostí a stavebních materiálů,“ radí Jan Marek z Generali Česká pojišťovna.

Půjčky

Na půjčkách nebo kreditkách jde ušetřit díky refinancování a konsolidací. „Převodem závazků k jedné bance může domácnost ušetřit celkem až desetitisíce korun. Kompletně vyřídit refinancování lze v současnosti u některých bank po internetu stejně snadno a rychle, jako založit běžný účet,“ vysvětluje Jandíková.

Mobil a internet

Ulevit rozpočtu je možné díky převedení mobilního tarifu, internetu a televize pod jednoho operátora. „Spojením služeb mohou zákazníci ušetřit stovky korun měsíčně, a dokonce i získat lepší služby, například rychlejší internet,“ radí Kateřina Šantorová z Vodafone.

Přečtěte si
Josef124
16. 4. 2023 • 06:18

My šeříme pořád, takže jsme na utažené opasky zvyklí. Rekonstruujeme dům, tak jdou všechny volné finance do domu. Zdražování je pro nás hodně nepříjemné a citelné, tak sem ráda, že máme alespoň levné topení. Investovali jsme akorát do krbových kamen a manžel našel nerezové komíny za dobré peníze na http­s://ww­w.ko­minycz-eshop.cz/komin-nerezovy/ , tak na tom jsme trochu ušetřili, ale už po jedné zimě se nám ta investice vrátila.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.