Finanční rádce Aha! Jak neprošvihnout paušální daň | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Finanční rádce Aha! Jak neprošvihnout paušální daň

ilustrační foto
ilustrační foto (E15 Michaela Szkanderová)

Paušální daň přináší podnikatelům řadu výhod. Ušetří si papírování a zaplatí všechny zásadní poplatky najednou. A nově ji budou moct využít i v případě, že jejich příjem je vyšší než jeden milion korun ročně.

Paušální daň je zajímavou možností, jak platit daně, sociální a zdravotní pojištění zároveň. Nově je od letošního roku rozdělena do tří pásem a využít ji tak může více podnikatelů. Podle Jany Jáčové z firmy UOL účetnictví ale není univerzálním řešením pro každého živnostníka. Není totiž možné uplatnit žádné daňové bonusy, slevy či odčitatelné položky od základu daně (úroky z hypotéky či životní pojištění). Každý živnostník by si tak měl promyslet, případně se poradit s daňovým specialistou, jestli se mu paušální daň vyplatí a do jakého pásma vstoupí.

Co potřebujete vědět

1) K paušální dani je možné se přihlásit do 10. ledna nového roku.

2) Částka daně je splatná vždy do 20. dne kalendářního měsíce, za který se záloha platí.

3) Kdo chce využít paušální daň, nesmí být registrován jako plátce DPH.

4) Kdo se tak nestihl od placení DPH odhlásit, může se k paušální dani přihlásit zase až za rok.

5) Zvolené pásmo je po celé období stejné. Při snížení příjmů má po skon čení období podnikatel nárok na přechod mezi pásmy a vrácení přeplatku na dani. Při zvýšení příjmů je možnost pře jít do vyššího pásma nebo podat daňové přiznání.

Rozdělení pásem

PRVNÍ PÁSMO.

Spadají do něj OSVČ s ročními příjmy do 1 milionu Kč, kteří budou odvádět paušální daň ve výši 6208 Kč. „První pásmo je rozděleno na 3 kategorie podle výše a povahy příjmů. Kromě již zmíněných OSVČ jde o výši do 1,5 milionu Kč (pokud alespoň 75 % z nich spadá do výdajových paušálů 60 % a 80 %) a do 2 milionů (alespoň 75 % z příjmů v 80% výdajovém paušálu),“ nastiňuje Jana Jáčová.

DRUHÉ PÁSMO.

Zahrnuje podnikatele s příjmem do 1,5 milionu Kč bez ohledu na to, z jaké samostatné činnosti plynou, nebo s příjmem do 2 milionů, pokud alespoň 75 % z příjmů lze zařadit do 60% či 80% výdajového paušálu.

TŘETÍ PÁSMO.

Platí pro ty, jejichž příjmy sahají do výše 2 milionů korun, bez ohledu na jejich konkrétní činnost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.