Jak ušetřit energie při pečení cukroví: Fígle Ládi Hrušky a super recept navíc
Zdražování potravin se letos podepíše i na vánočním cukroví. Například takový cukr stojí dvojnásobek a podobně na tom jsou i vajíčka, máslo nebo mouka. A k tomu všemu nesmíme zapomenout na zvýšení cen energií. Kuchař Láďa Hruška (44) se ale podělil o své fígle, jak ušetřit.
I když ušetřit je v této době těžké, Láďa Hruška dokázal, že to přeci jen jde. „I při pečení se dá ušetřit čas, energie a peníze. Chce to ale dodržovat a znát pár fíglů. Troubu je dobré udržovat čistou. Teplo a energie se jinak spotřebovává i na ohřívání nečistot a připečených zbytků jídla, kromě toho to není moc hygienické," vysvětlil kuchař pro ŽivotvČesku.cz.
Tvůrce jednoduchých, ale lahodných receptů také tvrdí, že při pečení je zbytečné neustále otvírat troubu. Veškerá energie pak proudí ven. „Při pečení cukroví můžete do trouby naskládat klidně tři várky najednou. Kromě peněz tak ušetříte i čas. Je taky dobré vypnout troubu o něco dříve a cukroví v ní nechat dojít," dodal.
Páteční Prostřeno!: Nevhodná témata u jídla
A na závěr se podělil i o velmi prostý recept na cukroví, kterému říká Falešné podvodnice:
Potřebovat budete:
- 1 kelímek šlehačky
- 250 gramů rostlinného tuku
- 400 gramů hladké mouky
- Moučkový nebo vanilkový cukr na obalení
Postup:
- Do mouky nastrouháme tuk
- Přilijeme šlehačku
- Zaděláme těsto, které necháme 30 minut odpočinout v lednici -
- Těsto vyválíme na 3 až 4 milimetry slabý plát a vykrájíme různé tvary
- Pečeme na 180 stupňů do růžova
- Vlažné cukroví obalíme v moučkovém cukru s vanilinovým cukrem
Jak bydlí koumák Láďa Hruška ve svém pražském bytě?