Nízké ceny nafty: Radost jen na chvíli? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nízké ceny nafty: Radost jen na chvíli?

Podle výhledu ekonomů by měla cena paliva klesat minimálně do poloviny května.
Podle výhledu ekonomů by měla cena paliva klesat minimálně do poloviny května. (Reuters)

Všimli jste si, jak u pumpy rychle klesá cena nafty? Je výrazně levnější než benzin. Přesněji o 3,86 Kč. Rekordní rozdíl by však mohlo utnout zásadní rozhodnutí vlády, a to takové, že by zrušila přechodně o 1,50 Kč sníženou spotřební daň, kterou zavedla loni v červnu v reakci na tehdejší rychlé zdražování pohonných hmot.

Zrušení slevy na spotřební daň na dotaz Aha! nevyloučil ministr financí Zbyněk Stanjura (59, ODS). „Jako vláda vedeme intenzivní jednání o úsporných opatřeních v rámci konsolidačního balíčku včetně oblasti spotřebních daní a uvidíme, na čem se jako koalice finálně domluvíme,“ řekl ministr. Ten zároveň prozradil, že se s prodloužením po termínu 31. prosince nepočítá. „Podle současného zákona platí do konce roku a její prodloužení určitě nezvažujeme,“ řekl.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Otázkách Václava Moravce

Že by sleva skončila předčasně, to odhadují i ekonomové. Jednoduše proto, že když se zavedla, stála nafta 46,40 Kč a nyní je o 12 korun levnější, tedy průměrně za 33,99 Kč. Termín do konce roku 2023 se tak zdá zbytečně přehnaný. „Bylo by to dost nepopulární, ale vláda musí hledat cokoliv, co by naplnilo státní kasu. Asi by nepřekvapilo, kdyby byla spotřební daň od července zase zpátky, tedy o korunu padesát vyšší,“ řekl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. „Státní kase by to přineslo 4,8 miliardy navíc,“ vypočítal Lukáš Kovanda.

Jak to bylo se slevou?

Vláda Petra Fialy (58, ODS) přechodně snížila od loňského 1. června spotřební daň u benzinu i nafty o 1,50 Kč a slevu naplánovala až do 30. září. Zatímco u benzinu termín dodržela, u nafty sníženou spotřební daň prodloužila až do 31. prosince 2023. Spotřební daň je nyní u benzinu 12,84 Kč a u nafty 9,95 Kč. Po skončení slevy bude u nafty 11,45 Kč.

Proč je nafta o tolik levnější?

Rozdíl 3,86 Kč mezi cenou benzinu a nafty je rekordní od roku 2005, kdy průměrnou denní cenu paliv sleduje společnost CCS. Kromě snížené daně za to může i vysoké předzásobení. „Kvůli obavám z budoucnosti se předzásobila naftou celá Evropa. Očekávané výpadky se ale nekonaly, nafty je teď přebytek a proto její cena klesá,“ vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.