Stanjurova chystaná daňová rošáda: Zdraží točené pivo, kulturu, MHD…? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stanjurova chystaná daňová rošáda: Zdraží točené pivo, kulturu, MHD…?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

Obrovské haló vyvolal záměr ministerstva financí Zbyňka Stanjury (59, ODS) zahýbat se sazbami DPH. Místo tří by podle něj měly být jen dvě – 21 a 14 procent. Přestože rezort ujišťuje, že zatím nic není definitivní, je velmi pravděpodobné, že aspoň za točené pivo v hospodách si Češi připlácet budou!

Místo současných tří sazeb – základní 21%, první snížené 15% a druhé snížené 10% – by měly být sazby jen dvě: základní 21% a snížená 14%. Alespoň tak to stálo v návrhu, který rezort financí před nedávnem poslal koaličním partnerům, a o kterém informovala ČT. Z něj vyplývá, že nynější sazba 10 % by se u točeného piva v hospodách zvedla na 21 %. Obdobně by pak zdražily například návštěvy saun a bazénů, nebo vstupenky na kulturní či sportovní akce. Mírně – o procento – by měla klesnout např. u potravin či nealko nápojů.

Štamgasti jako oběť

Podle Stanjury by ve snížené sazbě měly být jen položky s nezpochybnitelným sociálním a zdravotním významem. „U toho piva je to z mého pohledu jednoduché, pivo je alkohol a tam žádný důvod pro to, aby alkohol byl ve snížené sazbě, já osobně nevidím,“ řekl Stanjura ČT. Když se Aha! včera zajímalo, jak dál Čechům kvůli změnám sazeb DPH zdraží život, ministerstvo financí vzkázalo, že vše je zatím v jednání. „Výsledná opatření mají od 1. ledna 2024 snížit strukturální deficit státního rozpočtu nejméně o 1 % HDP, což odpovídá zhruba 70 mld. Kč,“ sdělila Stanjurova mluvčí Michaela Lagronová.

Kde nejvíce rostly ceny?

Rozvíří inflaci?

Podle premiéra Petra Fialy (58, ODS) jde zatím o pracovní verzi uniklou do médií. „Finální návrhy z expertních a politických debat na téma snížení schodku státního rozpočtu sdělím jménem vlády osobně zhruba za měsíc. Nic jiného není a nemůže být relevantní,“ uvedl Fiala. Ekonomové, ale třeba i exministr financí Miroslav Kalousek (62, TOP 09) už teď upozorňují, že změny v DPH jsou opatřením, které dál rozvíří inflaci. A shoda nepanuje zatím ani v pětikoalici. Starostové chtějí zachovat tři sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Ke třem sazbám se kloní také KDU-ČSL.

Přečtěte si
laskava
14. 4. 2023 • 09:38

Tak herci - fanatičtí zastánci současné vlády si zdražení zaslouží, třeba se vytřídí zrno od plev.

stoura
12. 4. 2023 • 05:55

Mám pocit, že nám ještě tenhle elektrikář, traktorista a další fialoví odborníci ukáží , co jsou zač!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.