Finanční rádce Aha! Jak na daň z nemovitosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Finanční rádce Aha! Jak na daň z nemovitosti

ilustrační foto
ilustrační foto (profimedia.cz)

Čas k zaplacení daně z nemovitých věcí se krátí. Nejpozději musíte zaplatit 31. května. Ale co když zapomenete nebo nemáte na daň peníze? Deník Aha! hledá odpověď na nejčastější otázky k této dani.

1) Kdo musí daň zaplatit

Každý, kdo má v katastru nemovitostí evidovaný pozemek, stavbu nebo bytovou jednotku a vlastní ji k 1. 1. letošního roku. Takže i když jste letos nemovitost prodali, zaplatit daň za ni musíte.

2) Z čeho se vypočítává výše částky?

Výše daně se odvíjí od typu nemovitosti a obce, ve které se nachází.

3) Zůstává částka pořád stejná?

Nezůstává, protože pro výpočet je důležitý koeficient, který stanovují zastupitelé jednotlivých obcí. A můžou ho změnit. Na složence je ale vždy uvedena aktuální částka. Při změně koeficientu ji finanční úřady samy přepočítají.

4) Kterému finančnímu úřadu se platí?

Tomu, na jehož území se nemovitost nachází. Na trvalém bydlišti majitele nezáleží.

5) Mám několik nemovitostí, dostanu na každou složenku?

Pokud vlastníte více nemovitostí v jednom kraji, za všechny platíte společně. V případě, že máte nemovitosti ve více krajích, platíte za každou nemovitost v daném kraji zvlášť.

6) Jak se dozvím, kolik peněz mám poslat?

Částku, kterou musíte zaplatit, máte uvedenou na složence, kterou dostanete do schránky. Je možné ji dostat e-mailem (pokud jste o to požádali) nebo do datové schránky.

7) Je nutné platit jen složenkou?

Ne, kromě složenky můžete platit v hotovosti na pokladně finančního úřadu nebo bezhotovostně převodem na účet (platbu zrychlí a zjednoduší QR kód, který najdete na složence).

8) Jak postupovat, když složenka nedorazila?

Zaplatit daň musíte, i když vám složenka nepřišla! Zavolejte na krajský finanční úřad, na jehož území je vaše nemovitost. Tam se dozvíte, kolik peněz musíte zaplatit.

9) Kdy nejpozději můžu zaplatit?

Částka by měla být na účet finančního úřadu připsána nejpozději 1. června. Platbu převodem nebo složenkou je tedy třeba provést nejpozději o jeden den dříve.

10) Je možné daň platit ve splátkách?

Částku do 5000 korun musíte zaplatit najednou, v termínu do 31. května. Vyšší částku je možné rozložit na dvě platby. První je splatná do 31. května, druhá do 30. listopadu.

11) Nemám na zaplacení peníze. Co mám dělat?

Můžete na příslušný finanční úřad podat žádost o odložení daně a žádost o prominutí souvisejících úroků.

12) Můžu za pozdní platbu dostat pokutu?

Jestli stihnete zaplatit tak, aby peníze byly na účet finančního úřadu připsány nejpozději 6. června, pokutu platit nebudete. Jinak od 7. června už ale naskakuje penále ve výši 0,05 % z daně. Maximálně může být pokuta ve výši 5 % stanovené daně.

Přečtěte si
koliaska
24. 7. 2022 • 20:44

Myslím si, že takové rady se dost hodí, protože vyznat se v daních je pro běžného smrtelníka často celkem oříšek. Taky s tím mám pořád problémy. A to mám za sebou několik školení v oblasti daní, která jsem si udělala přes http­s://vo­x.cz­/kate­gori­e/kur­zy-a-seminare/ Není to prostě jednoduché se ve všech těch zákonech a paragrafech vyznat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.