Bojujte s inflací: Postavte finance »do latě«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Bojujte s inflací: Postavte finance »do latě«!

200 milionů eur je pěkný balík peněz.
200 milionů eur je pěkný balík peněz.  (Foto Profimedia.cz, Euromillions)

Inflace tlačí ceny nahoru a navíc zdražily i energie. Nápor na rodinnou kasu sílí a více než kdy jindy je nutné udělat si pořádek ve financích.

Sestavte si rozpočet

Bez přehledu o příjmech a výdajích se neobejdete. Sestavte si rodinný rozpočet. Je jedno, jestli pomocí tužky a papíru, excelu nebo v aplikacích. Především si sepište pravidelné měsíční příjmy (plat, alimenty důchod apod.) a nezbytné výdaje (nájem, inkaso, půjčky apod.) Rozdíl mezi příjmy a výdaji je to, s čím musíte vystačit.

Výdaje plánujte

Sestavte si přehled velkých výdajů, které vás letos čekají. Vše se ale naplánovat nedá. Pokud chcete rozbitou pračku nebo ledničku řešit půjčkou, buďte opatrní. Půjčku si berte od poskytovatele, který má licenci od ČNB. Držte se pravidla, že doba užívání předmětu by měla být delší než splatnost peněz.

Vytvářejte rezervu

Nemoc nebo ztráta práce může způsobit výpadek příjmů. Pro nenadálé situace je proto nutné mít určitou finanční rezervu. Nezapomeňte si pravidelně odkládat určitou částku stranou. Ideální rezerva by měla být tak vysoká, abyste z ní zvládli platit tři měsíce své výdaje.

Neplýtvejte energiemi

Ceny energií letí prudce vzhůru. Snažte se maximálně šetřit. I zdánlivé maličkosti hrají roli – zhasínejte světlo, šetřete vodou, nepřetápějte a nenechávejte nabíječky v zásuvce. Vyplatí se i pořízení úsporných žárovek.

Proklepněte účty

Zamyslete se nad tím, zda nemáte příliš různých účtů a neplatíte zbytečné poplatky. Podívejte se, jestli služby, za které případně poplatky platíte, skutečně využíváte. Existují i účty, které jsou zdarma.

Zkontrolujte půjčky

Udělejte si kontrolu všech rodinných půjček. Kolik jich máte, jak dlouho je ještě bude splácet a kolik budete muset celkem zaplatit? Promyslete, jestli se vám nevyplatí konsolidace (tj. spojení všech půjček do jedné).

Prověřte kreditku

Kreditní karta a kontokorent jsou sice skvělí pomocníci, pokud se ale vymknou z ruky, můžou přinést víc problémů než výhod. Nikdy nepoužívejte kreditku místo půjčky a pečlivě si hlídejte bezúročné období. Kontokorent používejte jen pro nepředvídané výdaje.

Přemýšlejte nad dopravou

Provoz auta je v mnoha rodinách černou dírou na peníze. Především nyní, když ceny pohonných hmot šplhají k nebi. Zamyslete se, jestli se vám nevyplatí využívat veřejnou dopravu.

Nakupujte podle seznamu

Nutné je promýšlet i běžné nákupy. Místo každodenních malých nákupů se vyplatí dělat jednou za čas velký nákup. Na něj se vypravte se seznamem v ruce. Snažte se od něj neodchýlit, vyhnete se tak zbytečnému utrácení.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.