Příspěvek 5000 Kč: Kdo na něj vlastně dosáhne? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Příspěvek 5000 Kč: Kdo na něj vlastně dosáhne?

Dvě děti, to znamená dvakrát 5000 korun. Mnohým takový příspěvek velmi pomůže.
Dvě děti, to znamená dvakrát 5000 korun. Mnohým takový příspěvek velmi pomůže. (Foto Profi media.cz)

Ceny raketově rostou. A celá řada domácností se dostává do úzkých. Těm s dětmi chce vláda poslat jednorázově 5000 korun za každou ratolest. Jenže kabinet měl včera před sebou první zkoušku – protlačit bonus Sněmovnou.

Jednorázový příspěvek na děti se konečně dostal na plénum Sněmovny. A přestože opozice k němu měla připomínky i pozměňovací návrhy, vláda má v dolní komoře pohodlnou většinu, aby mohla prosadit svou. Otázkou tedy jen bylo, jak moc budou zákonodárci mluvit a mluvit u řečnického pultíku. A na pár hodin se řečnění skutečně protáhlo.

I nenarození

Příspěvek se má týkat kterým ještě nebylo k prvnímu srpnu 18 let. Další podmínkou je, že domácnost musí mít hrubý roční příjem do milionu korun. Štěstí mají i rodiče nenarozených dětí. Pokud totiž jejich potomek přijde na svět do konce roku, budou mít na pět tisíc korun také nárok. Příspěvek do rodinného rozpočtu ve formě nové dávky by se měl týkat zhruba milionu a půl dětí. Stát to ale přijde na 7,8 miliardy korun.

Ekonom varuje

Zatímco část rodičů se už těší, až se jim v peněžence objeví tisíce navíc, někteří ekonomové to tak růžově nevidí. „Rozdají se obrovské peníze množství domácností, které to nepotřebují, což zase zvýší inflaci,“ řekl Aha! ekonom Dominik Stroukal (34). „Jsou tu rodiny, které peníze nutně potřebují, protože se opravdu dostáváme do obrovského průšvihu. Prvním krokem ale musí být, abychom využili nástroje sociální politiky, které máme,“ doplnil Stroukal. Pokud návrh opravdu projde Sněmovnou (to se ještě do uzávěrky tohoto vydání nestalo), musí ho schválit i Senát a podepsat prezident.

Kdo si musí říct?

Rodiny, které mají za červen nárok na příspěvky na děti, by podle vlády měly dostat pětitisícovou dávku v srpnu. Ostatním rodičům, kteří o peníze požádají, dávka dorazí do konce dalšího měsíce po rozhodnutí o přiznání dávky. Zájemci by si o ni mohli zažádat buď přes internet, anebo na kontaktních místech státní správy tzv. CheckPointech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.