Méně tahanic mezi rodiči: Jak na férovější výživné? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Méně tahanic mezi rodiči: Jak na férovější výživné?

ilustrační foto
ilustrační foto (archiv)

Peněz má dost, a proto by měl na naše děti platit víc! Spory mezi rodiči ohledně výše alimentů často musí rozsekávat soudci. Aby se mohli lidé na výši výživného shodnout, připravilo ministerstvo spravedlnosti pro ně i soudce nový orientační návod.

Už dnes soudy při rozhodování o výši výživného na děti mohou vycházet z orientačních tabulek – ty zohledňují jednak výši příjmů plátce, počet vyživovaných dětí, ale i to, jak často má plátce potomka ve své péči. Podle ministerstva ale toto vodítko pochází už z roku 2010 a neodpovídá už současné praxi soudů. Co je nového?

Největší změnou je asi snížení počtu kategorií z 5 na 4, podle nichž se mají platit alimenty, které jsou nově rozděleny podle životní etapy dítěte, a ne podle věku. Životní etapou je myšlen předškolní věk, první stupeň, druhý stupeň a středoškolské a další vzdělávání a jde o hlavní určující kritérium. Podle věku a počtu vyživovaných by částka na dítě mohla činit od 8 až do 20 procent rodičova čistého příjmu. Že je to složité? Rodičům by měla pomoci kalkulačka, kterou by už dnes měl úřad zveřejnit na webu Vyzivne. justice.cz.

Tabulka ale neslouží jen pro orientaci soudů. Podle Jakuba Sosny z ministerstva by se jí měli řídit také rodiče dětí, jejichž vztah ztroskotal. „Aby lidé nevstupovali do jednání s druhým rodičem se zkreslenou představou,“ dodal Sosna. Novinku částečně uvítal Aleš Hodina z webu Střídavka.cz.

„Bohužel stále zůstává – třeba na rozdíl od Rakouska – výživné nezastropované. Takže rodič pak musí platit z vysokého příjmu vysoké částky, které dítě ani nespotřebuje, a žije z nich spíše druhý rodič. Problém je i v tom, že výživné je někdy stanovováno z teoretických příjmů a ne z těch, které rodič skutečně dosahuje,“ napsal Aha! Hodina.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.