Roky čekala na odškodné: Dcerám teď stát nedá 5000 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Roky čekala na odškodné: Dcerám teď stát nedá 5000 Kč!

Dcery Lenky Laubrové se těšily na letní tábor, kvůli nedostatku peněz ale nakonec nikam nejely.
Dcery Lenky Laubrové se těšily na letní tábor, kvůli nedostatku peněz ale nakonec nikam nejely. (Foto archiv Lenky Laubrové)

Před třemi lety si Lenka Laubrová (48) ze Žatce zničila v práci zdraví. Odškodné jí firma odmítala vyplatit. To udělala až loni, před začátkem soudu. Kvůli průtahům nyní rodina nedosáhne na příspěvek na své tři dcery.

Ekonomická krize začíná doléhat na každého z nás. Stále dražší jsou energie, potraviny i spotřební zboží a v případě kdy máte dům, který musíte vytápět, tři děti a dosud na tom nejste zdravotně dobře, jde o velmi citelný problém. Lenka Laubrová se proto rozhodla, že požádá o státní jednorázový příspěvek 5000 korun na každé ze svých tří dětí. „Nikdy jsem si nemyslela, že budu muset prosit o pomoc stát, ale ta doba je opravdu velmi špatná. Manžel je navíc momentálně na nemocenské s poraněným ramenem, a já také prodělala operaci,“ svěřila se žena, která nyní pracuje v žateckém hračkářství. Krátce na to zjistila, že na příspěvek nemá její rodina nárok. „Přesáhli jsme o 12,5 tisíce milionový příjem za minulý rok,“ vysvětlila.

Opožděná satisfakce

Ne ale proto, že by se rodině dařilo. Paní Lenka jen dostala po tahanicích od bývalého zaměstnavatele odškodné za zničené zdraví. „V roce 2018 jsem dělala v gumárně, kde se mi rozjela těžká alergie, astma, vyrazily mi obrovské krvavé fleky na nohách. Dodnes se dusím, když cítím pach pneumatik,“ popisuje. Firma jí dle odborníků měla zaplatit za újmu na zdraví, dlouho se ale cukala. „Teprve loni, těsně před soudním stáním, couvli a peníze mi poslali. Tím, že jsem více jak 100 tisíc zdanila, se mi ale započítávají do příjmu za rok 2021, přestože šlo o starý spor,“ kroutí hlavou Lenka.

Nechtěla problémy

Rodina se teď dostává do potíží, ve kterých jí stát nedokáže pomoct. „Už v létě jsem musela holkám říct, že na tábor, kam se těšily, nepojedou, protože na něj nemáme peníze. Podobné věci mi trhají srdce, vždy jsem se snažila dělat vše pro rodinu, ale teď cítím, že i když chci, nemůžu,“ posteskla si s tím, že úspory pocítí její děti opakovaně. Z vyjádření Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) pro Aha! vyšlo najevo, že paní Lenka udělala jednu zásadní chybu. „Vyplacené odškodné není příjmem jmenovaným v zákoně o jednorázovém příspěvku na dítě, ledaže by byl předmětem zdanění,“ uvedl mluvčí resortu Jakub Augusta. Nemusela tedy peníze za zničené zdraví zdaňovat, tím by její příjmy byly pod hranicí milionu korun. „Vůbec jsem to nevěděla, nechtěla jsem se dostat do problémů, proto jsem peníze odškodného zdanila,“ dodala k tomu máma tří slečen.

Pomůžou odečty?

Jediné, co teď může Lenka Laubrová udělat je, odečíst si od příjmů také výdaje na jejich dosažení. „ Například zaplacené úroky z úvěrů na bydlení a další odpočitatelné položky,“ radí mluvčí MPSV Jakub Augusta. Další podporu lidé získají na bezplatné telefonní lince Úřadu práce: 800 77 99 00.

Víte, že...

...dětem Lenky Laubrové by v případě uznání nároku na příspěvek jednorázově náleželo v součtu 15 tisíc korun.

Kdo má nárok?

Úřady práce vyplatily do uplynulého týdne jednorázový příspěvek 5000 Kč na 965 900 dětí. Celkem šlo o více než 4,78 miliardy. Na podporu má nárok asi 1,6 milionu dětí do 18 let z rodin s loňským hrubým příjmem do milionu korun. Automaticky ji dostalo cca 240 tisíc dětí z domácností s dětskými přídavky.



Přečtěte si
Pavel Laubr
20. 9. 2022 • 21:11

Prosím Vás, vše je samozřejmě v hrubém.

ptacek5
20. 9. 2022 • 12:38

Já teda asi nechápu podstatu článku. Ta paní měla příjem vč. 100 000 odškodného 1 012 500 Kč. Když odečtu to oškodné, tak je to 912 500 děleno 12 což je 76 041 Kč měsíčně a to neměla na tábor pro děti. Když podělím částku 5 členy rodiny, tak je to čistých 15 208 Kč na osobu a měsíc. Nebo jsem něco špatně pochopila?

Pavel Laubr
19. 9. 2022 • 18:27

Autor v závěru článku zmiňuje vyjádření nějakého Augusty z MPSV. Ten však lže. I náhrada škody na zdraví se dle zákona daní.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.