Ušetřete se svou zdravotní pojišťovnou! Na co všechno máte nárok? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ušetřete se svou zdravotní pojišťovnou! Na co všechno máte nárok?

Hospodaření VZP
Hospodaření VZP (E15)

Házíte brožury vaší zdravotní pojišťovny rovnou do koše a její internetové stránky ignorujete? Tak to děláte velkou chybu. Pokud si je prostudujete, můžete ušetřit i tisíce korun, a ještě podpořit své zdraví.

Zdravotní pojišťovny bojují dvakrát do roka o pojištěnce, a tak se předhánějí v tom, aby nabídly svým stávajícím i novým klientům něco víc než konkurence. Každá zdravotní pojišťovna má zajímavé bonusy. Jen je potřeba se o to více zajímat. Pak ale máte šanci vytáhnout ze své pojišťovny nějaké příspěvky či slevy.

Přeplatky za rok 2021

Za doplatky na léčiva vrátí VZP za loňský rok klientům rekordních 600 milionů. Tyto přeplatky jsou peníze, které lidé zaplatili nad takzvaný roční ochranný limit. Vyplacení přeplatků se týká 534 tisíc klientů největší zdravotní pojišťovny. Průměrná výše přeplatku v roce 2021 činila 1122 Kč.

Co je ochranný limit

Do ochranného limitu se započítávají pouze částky doplatků za předepsané částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely. To znamená, že do limitu nejsou zahrnovány veškeré pojištěncem uhrazené doplatky. Nejsou uznávány ani částky za zdravotnické prostředky. Vše, co pojištěnci zaplatí za doplatky na léky navíc, jim pojišťovny vrací.

Jaká je výše ročního limitu?

Roční limit na započitatelné doplatky je stanoven zákonem o veřejném zdravotním pojištění následovně:

• u dětí mladších 18 let a u pojištěnců starších 65 let je tato hranice 1000 Kč

• pro seniory nad 70 let je limit nastaven na 500 Kč

• u poživatelů invalidního důchodu, kterým byla uznána invalidita ve druhém nebo třetím stupni, avšak invalidní důchod jim nebyl přiznán pro nesplnění podmínky doby pojištění, byl limit snížen na 500 Kč

• u ostatních pojištěnců je 5000 Kč Co nespadá do limitu Ochranný limit se týká pouze léků. Nespadá sem ošetření u zubaře, oční operace, doplatky na zdravotnické pomůcky.

I nové léky, které doslova zachraňují život, mají v lékárně vysoký doplatek. A ten se také do ochranného limitu nepočítá. To znamená, že pro člověka se vzácným nebo »drahým« onemocněním je jeho lék nehrazený. Tito nemocní pak musí u zdravotních pojišťoven prostřednictvím revizních lékařů žádat o úhradu ve výjimečných případech.

Když nejste spokojeni

Pokud z nějakého důvodu nejste spokojeni s vaší pojišťovnou, změňte ji. Na výběr máte z dalších šesti. Jak na to? Změnit zdravotní pojišťovnu můžete jednou za 12 měsíců k 1. dni kalendářního pololetí. Musíte pak vrátit původní zdravotní pojišťovně průkaz pojištěnce, a to do osmi dnů po datu změny. Nový průkaz vám bude včas doručen na adresu, kterou uvedete v přihlášce, a jím se budete prokazovat od data změny, tj. od 1. ledna, resp. od 1. července. Pozor: Jste-li zaměstnanec, musíte sdělit svému zaměstnavateli, u které zdravotní pojišťovny jste pojištěn; pokud změníte v době trvání zaměstnání svoji zdravotní pojišťovnu, musíte zaměstnavateli tuto změnu ohlásit do osmi dnů ode dne změny.

Co vám letos pojišťovny proplatí

Zajímejte se o novinky v prevenci Čas je drahocenná komodita, ale zdraví ještě více. Už nic neodkládejte a začněte se o sebe a své zdraví starat hned. Nezanedbávejte pravidelné preventivní prohlídky u svého praktika, zajímejte se i o novinky, které v rámci prevence můžete využít. Ty nejzajímavější vám právě dnes přinášíme.

Naděje pro kuřáky

Loni byl spuštěn velmi důležitý screeningový program, který má za úkol zachytit nádory plic v raném stadiu. Plicní lékaři o tento nástroj usilovali řadu let a slibují si od něj zvýšení podílu pacientů, kterým lze nádor operativně odstranit – ze současných 15 % až na 50 %. Onkologické onemocnění plic je totiž nemoc, která zabije drtivou většinu těch, u nichž se objeví. Ničivost choroby spočívá v jejím »tichém« postupu. Zprvu se výrazně nehlásí, nebolí, a lidé s už jasnými příznaky tak přicházejí pro léčbu pozdě. Vytipovaní lidé absolvují podrobnou cílenou prohlídku v krajském komplexním onkologickém centru. Vyšetření se po čase zopakují. Program by měl trvat pět let a jeho součástí je i odvykání kouření. Pacienty osloví praktičtí lékaři. Vyhledají silné kuřáky ve věku 55 – 75 let, kteří kouří krabičku denně. Kuřák sám může požádat svého praktického lékaře o toto vyšetření. Na lékaři pak je, aby případně vystavil doporučení.

Příspěvek na psychickou pohodu

Epidemie covidu-19 zahýbala nejen naším tělem, ale zatočila i s duší. Toho si je vědoma naše největší pojišťovna VZP, která svým klientům – dospělým i dětem – nově přispívá na psychosociální podporu. Příspěvek je ve výši až 5000 Kč a určen je dětem i dospělým ve věku od 7 let. Pojištěnec absolvuje maximálně 10 sezení u vybraného terapeuta, kterého si vybere ze zveřejněného seznamu. Jak se do programu zapojit? Je to jednoduché. Jestliže jste klient VZP, na adrese opatrujse@vzp.cz si požádejte o Poukaz. První sezení můžete absolvovat až po datu vystavení Poukazu, poslední sezení můžete u terapeuta uplatnit na uskutečněná sezení nejpozději do 30. 11. 2022.

Na prevenci k očaři

Málokdo ví, že už od loňského roku mají nárok lidé mezi 45. a 61. rokem na vyšetření jednou za 4 roky u očního lékaře. Cílem je odhalit především počátek vzniku šedého a zeleného zákalu nebo poškození zraku v důsledku cukrovky. Doporučení vypíše praktický lékař.

Spolehlivější gynekologický test

Každý rok by ženy měly chodit na screening karcinomu děložního hrdla, který se provádí stěrem z děložního čípku. Nově se ženám ve věku 35 a 45 let dělá i takzvaný HPV DNA test, který by měl být přesnější a bude hrazen pojišťovnami. „Provedení HPV testu společně s cytologií ve 35 a ve 45 letech umožňuje dlouhodobé vyloučení rizika onemocnění,“ uvedl Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti. Popisky Kuřáci: Kouříte 20 cigaret denně a je vám víc než 55 let? Nechte si vyšetřit plíce! Oční: Cílem očního vyšetření u starších lidí je zachytit včas šedý či zelený zákal.

Pět nejlepších příspěvků jednotlivých pojišťoven

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)

Pro těhotné ženy a maminky příspěvek ve výši 3500 Kč na screeningová vyšetření, kurzy a cvičení pro těhotné, pomůcky ke kojení či monitor dechu. 

Příspěvky na zvláštní potravinové diety je určen nejen celiakům (6000 Kč), ale i dalším pacientům s vážnými metabolickými onemocněními (10 000 Kč). Rodičům celiaků tak mohou peníze pomoci třeba s platbou bezlepkových obědů ve školní jídelně.

3. Příspěvek až 4000 Kč na prevenci onkologických onemocnění je určen na komplexní prohlídku, ale i na vyšetření např. u dermatologa, na sonografické či mamografické vyšetření.

4. V rámci programu péče o duševní zdraví lze získat příspěvek až 5000 Kč. Benefit je určen dospělým i dětem od sedmi let až na deset sezení. 5. Odměna 3000 Kč pro dárce krve. Příspěvek mohou využít na rehabilitační nebo rekondiční aktivity (masáže, sauna a plavání).

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP)

1. Podpora zdravého životního stylu dětí v rámci programu Letní tábory: příspěvek až 1500 Kč od 3 let věku. 2. Organizované plavecké kurzy pro děti: příspěvek 1000 Kč. 3. V rámci programu Pravidelný pohyb: příspěvek 700 Kč. 4. Příspěvek na doplňky stravy pro seniory: 500 Kč. 5. V programu Duševní zdraví příspěvek na psychosociální intervenci u psychoterapeuta: 2500 Kč (i pro děti od 7 let věku).

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)

  1. Programy z řady STOP, které se zaměřují na sérii preventivních vyšetření proti nádorovým a civilizačním onemocněním, může pojištěnec čerpat buď formou bezplatného vyšetření, nebo v podobě příspěvku formou KUPONU.
  2.  Novinkou je prodloužení období pro čerpání KUPONŮ na celý kalendářní rok! Pojištěnci mohou čerpat např. Kupon na dentální hygienu ve výši až 2000 Kč, lázeňské procedury (až 2000 Kč), očkování nehrazená ze zdravotního pojištění (1000 Kč), očkování proti chřipce (500 Kč).
  3. Prostřednictvím KUPONU lze čerpat i speciální programy pro onkologicky nemocné (4000 Kč), klienty s nízkobílkovinnou dietou (5000 Kč), pro obézní děti (1000 Kč), nutriční poradenství (1000 Kč).
  4. Příspěvek na přímořské ozdravné pobyty dětí ve věku od 7 do 15 let.
  5. Příspěvek pro těhotné, maminky a novorozence ve výši až 3000 Kč.

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP)

  1. Nový program pro dárce krve, kteří mohou čerpat příspěvky odstupňované podle počtu odběrů (od 300 do 3000 Kč). Program je výjimečný rozsahem produktů a služeb (optika, laserové operace očí, péče o zuby, pohybové aktivity vč. plavání, regenerace, rehabilitace, lázní.
  2.  Příspěvek na kloubní výživu pro seniory. Mohou si jej vybrat pojištěnci od 65 let výše, a to do limitu 300 Kč.
  3. Příspěvky určené pro ženy v těhotenství a maminky po porodu (1500 Kč ženám v těhotenství a po porodu, 1500 Kč na péči o miminko, atd.
  4. Příspěvek na dioptrické brýle pro děti. Až 500 Kč pojištěncům od 6 do 16 let na dioptrické brýle.
  5. Příspěvek na sportovní přilbu k prevenci úrazů dětí. Až 500 Kč pojištěncům do 16 let.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky (ZP MV ČR)

  1. Příspěvek až 2000 Kč na aktivní účast klientům s diabetem 2. typu na edukační pobyty.
  2.  Příspěvek na lázně po covidu ve výši 3500 Kč. Hlavním účelem je urychlit regeneraci a rekonvalescenci po nemoci.
  3.  Příspěvek na sportovní ochranné pomůcky ve výši 500 Kč dětem i dospělým. Jedná se například o ochranné přilby na lyže nebo na kolo, pátéřáky, atd.
  4. Příspěvek na sérologickou studii na zjištění přítomnosti protilátek onemocnění covid-19. Rozdělena je do 3 fází a bude letos vyhodnocena. Příspěvek je ve výši 500 korun za každý odběr.
  5. Příspěvek pro malé děti na vyšetření poruch imunity ve výši 1500 Kč.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

  1. Pro maminky příspěvek na prvotrimestrální screening ve výši až 1200 Kč a až 2500 Kč na neinvazivní prenatální testování.
  2.  Příspěvek pro dárce krve ve výši až 4000 Kč pro držitele Zlatého kříže a až 1000 Kč pro běžné dárce na pohybové aktivity, vitaminy, masáže, dentální hygienu, opalovací krémy apod.
  3.  Příspěvek ve výši 2000 Kč na podporu duševního zdraví.
  4. Až 1000 Kč příspěvek na nutriční poradenství.
  5. Dětem a mládeži ve věku 6 – 18 let příspěvek 500 Kč na dentální hygienu.

RBP, zdravotní pojišťovna

  1. Příspěvek až 10 tisíc Kč na vysokohorský, lázeňský nebo přímořský ozdravný pobyt každého dítěte dle jejich vlastního výběru. A pro seniory příspěvek na lázeňské pobyty až 15 tisíc Kč.
  2. Jako jediná pojišťovna umožňuje i slučování příspěvků jednotlivých členů rodiny a přátel až do celkové částky 10 tisíc Kč, které pak lze uplatnit na drahá očkování nebo na nákup potravin pro celiaky.
  3. Příspěvek až 10 tisíc Kč na lázeňský pobyt určený k redukci nadváhy pro pojištěnce s kombinovanými diagnózami.
  4. Příspěvek na nákup dětských brýlových obrub do výše 500 Kč.
  5. 5. Bonus do 4500 Kč pro miminka, těhotné a ženy po porodu na nákup pomůcek, vitaminů, ale i na vyšetření a pohybové aktivity.

Více podrobností o příspěvcích najdete na stránkách zdravotních pojišťoven.

Přečtěte si
-bello-
9. 3. 2022 • 22:44

Každá pojišťovna to má jinak a vůbec!
Pojšťovny teď, pokud nepřihodí Brusel miliardy nebudou mít dost , protože dobře už tu čeká na ošetření 10 000 bolavých zubů, šedých zákalů, neuropatií DK , spalniček a černých kašlů atd.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.